Prvi put nakon 30 godina pozorište iz Srbije gostovalo u Pakracu

Glumci Dečjeg kulturnog centra iz Beograda održali su 29. januara u Pakracu predstavu „Bakina škrinja“.

Srbi Hr 31.01.2020.
„Bakina škrinja“ vsnm pakrac

Edukativna predstava „Bakina škrinja“ i prezentacija tradicionalnih duvačkih instrumenata s elementima plesne radionice odlična su forma za predstavljanje običaja i kulture koji su bili karakteristični za Srbiju na prelazu iz 19. u 20. vek. Uronivši u duh minule epohe, publika otkriva porodične uspomene i tajnu koja se krije u bakinoj škrinji.

Baka, deda i njihovi unuci sređujući tavan pronalaze razne predmete koje su nekada koristili njihovi preci, kao što su čirak, petrolej lampa, guščije pero, mastionica, upijač i mašina za pisanje, avan, libade, ćilim, škrinja i ibrik o čijim vrednostima i nameni razgovaraju sa gledaocima.

U susretu sa likovima koji simbolišu prošlost i njihovim unucima kao predstavnicima savremene epohe, publika otkriva koje su se kulturne navike negovale kroz generacije jedne srpske građanske porodice.

- Zbog razlika u načinu i kvalitetu života, uočava se takozvani „jaz između generacija“. On nekad ume da bude jako neprijatan – bake i deke s teškoćom idu u korak sa vremenom, a deca ne žele da se odreknu savremenog komfora, da bi se uklopili u vreme svojih predaka, te se stvara sukob između njih. Na šaljiv i poučan način, akteri predstave bude uspomene i utiču na gledaoce da se zamisle nad smislom i načinom savremenog života. Publika tako otkriva kako je deka zaprosio baku, kako se pozivaju gosti na slavu, na koji način se osvetljavao prostor za stanovanje, na čemu se spavalo, kakav je bio stil odevanja, koji su zanati bili najtraženiji kao što su abadžija, terzija, voskar, kujundžija ili jorgandžija – priča predsednik VSNM Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović koji se zahvalio glumcima na odličnoj predstavi i istakao potrebu za ovakvim sadržajem u Pakracu u nadi da će se nastaviti kvalitetna saradnja sa Upravom za dijasporu i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu.

U drugom delu programa, muzičko-plesnoj radionici, poznati muzičar profesor kavala u Muzičkoj školi „S. S. Mokranjac“ Miloš Nikolić i balerina Ivana Dubovac, članica ansambla „Pozorišta na Terazijama“, upoznaju publiku sa tradicionalnim drvenim duvačkim instrumentima poput kavala, duduka, frule, dipli i gajdi i uče ih da igraju narodne, starogradske igre.

Predstava je organizovana kao nastavak saradnje Veća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i Požeško-slavonske županije sa Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu s podrškom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije.

U razgovoru sa glumcima, ali i domaćim ljudima organizatori su zaključili da je ovo prva poseta pozorišta i predstava iz Srbije unazad 30 godina.