Radni sastanak za IPA projekte

Nastavlja se saradnja Vukovarsko-sremske županije i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Srđan Sekulić 04.04.2023.
Sastanak Županija i AP Vojvodina

Na inicijativu zamenika župana Vukovarsko-sremske županije iz redova srpske manjine Srđana Jeremića u Vukovaru je prošle nedelje održan radni sastanak ove regionalne samouprave i predstavnika AP Vojvodine.

Razlog organizacije sastanka je skoro raspisivanje konkursa za IPA projekte prekogranične saradnje u programskom periodu 2021. – 2027. godiine.

- Kroz konkurse koji nas očekuju biće prilike da se aplicira na sve oblasti, a ovde je reč o prekograničnoj saradnji i kada su u pitanju nacionalne manjine te kulturna saradnja nacionalnih manjina. Mnogo je oblasti u kojima možemo da povežemo različite organizacije iz AP Vojvodine i Vukovarsko-sremske županije. U pripremi je najmanje desetak projekata na relaciji i zato smo ovde da rezimiramo sve to jer nas u skorije vreme očekuje raspisivanje prvog javnog poziva iz ove finansijske perspektive Ipa programa 2021. – 2027. godine – istakao je domaćin ovog sastanka zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić.

U narednom periodu očekuje se raspisivanje ovog konkursa, a izražena je obostrana želja za saradnjom.

- Projekat i sama ideja projekta se još uvek razrađuju, ono što je sigurno, vezujemo se za povezivanje nacionalnih manjina kako iz Vukovarsko-sremske županije tako i iz AP Vojvodine. Tendencija je da se nacionalnim manjinama pomogne u njihovim aktivnostima koje inače imaju. Radiće se na promocijama, na raznim manifestacijama, povezivanju jedne i druge strane, a isto tako moraćemo staviti i nekakve digitalne aplikacije koje će biti u duhu celog programskog područja. Veliki naglasak ćemo staviti na promociju i povezivanje jedne i druge strane – naglasila je direktorka Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije Zrinka Čobanković.

Prilika i za srpske organizacije

Vukovarsko-sremska županija i AP Vojvodina sarađuju od 2009. godine na različitim projektima, a uz ovaj pripremaju se i drugi zajednički projekti koji su vezani za zdravstvo, socijalnu pomoć, turizam i kulturu.

- Mi smo danas na ovom inicijalnom sastanku vezanom za učešće našeg Sekretarijata u ovom projektu obavili pripremne razgovore jer još uvek nemamo sve detalje koji su vezani za sam projekat tako da u tom smislu ne mogu da pričam o samoj realizaciji, ali ono što mogu da kažem to je da je projekat interesantan iz više razloga. Pre svega interesantan je jer u sebi ima segment fokusiranja na podunavske regione, a sa druge strane mi smo imali pozitivna iskustva u segmentu prekogranične IPA saradnje tako da smo zainteresovani da iskoristimo taj neki pozitivan trend iz prethodnog perioda – kaže podsekretar u Sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine Stanislav Radulović dok njegov kolega iz istog sekretarijata navodi i iskustvo u provođenju ovakvih projekata.

- U proteklom periodu smo realizovali dva IPA projekta, oba u saradnji sa partnerima iz Mađarske, s tim što smo u drugom projektu bili vodeći korisnik i zahvaljujući tome stekli jedno izuzetno iskustvo u realizaciji projektnih aktivnosti prekogranične saradnje. Očekujemo nove vrste saradnje u IPA projektima, ovaj put ne samo sa mađarskim partnerima, nego i sa drugim pograničnim partnerima kao što su Hrvatska i Rumunija - rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu zadužen za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Miroslav Ilić.

Sam projekat je i dobra prilika za pripadnike nacionalnih manjina u obe države pa tako i za brojne srpske organizacije koje deluju na području Vukovarsko-sremske županije.

- U dobroj meri ovaj projekat će se bazirati na kulturi, na očuvanju kulturnog identiteta nacionalnih manjina. S obzirom da je srpska zajednica najbrojnija na području Vukovarsko-sremske županije očekujem da će kroz jednu značajnu finansijsku injekciju koja se očekuje kroz ovaj proejkat da osnažimo sve naše institucije i udruženja koja deluju u domenu kulture, da oni mogu da predstave sve ono što rade i da kao takvi ojačani budu spremni za neke nove programe – zaključuje Srđan Jeremić.

Srpsku delegaciju na ovom sastanku predstavljai su i Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac, direktor Fonda Evropski poslovi AP Vojvodine Ognjen Dopuđ i pomoćnik sekretara za sektor savremeno stvaralaštvo Jelena Dobrović Bojanović.