Razmena iskustava učitelja i nastavnika srpskog jezika

U sredu 3. jula u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Vukovaru održano je županijsko stručno veće učitelja i nastavnika srpskog jezika.

Maja Milanović 04.07.2024.

Najmanje dva stručna skupa u toku školske godine budu organizovana za učitelje i nastavnike srpskog jezika koji predaju u nastavi po modelu A, na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a jedan takav skup održan je 3. jula u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Vukovaru.

- Ovo nam je poslednji stručni skup u ovoj nastavnoj godini pre odlaska na godišnji odmor. Na ovom skupu imaćemo priliku da slušamo izlaganje o knjizi „Slučaj Vinča“ i to predavanje održaće profesorica Mirjana Radišić Balihodžić koja predaje u Ekonomskoj školi. Druga tema je „Filmska kultura u nastavi srpskog jezika“ i to predavanje ću održati ja kao voditeljka županijskog stručnog veća. Ono što je temelj mog predavanje jeste, ne toliko teorija koju mi svi jako dobro poznajemo, nego primeri iz, u ovom slučaju moje prakse u nastavi, s tim što mi je želja da potaknem kolege da podele i svoja iskustva iz nastave – rekla je voditeljka županijskog stručnog veća učitelja i nastavnika srpskog jezika Danijela Atlagić.

Nakon pomenuta dva predavanja, više od 35 prisutnih nastavnika srpskog jezika i učitelja razredne nastave analiziralo je rezultate nacionalnog ispita iz srpskog jezika ove godine, a kao četvrta tačka na dnevnom redu našla su se različita pitanja vezana za nastavu srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama.

- Moje mišljenje je da je znanje učenika, posebno gramatike i pravopisa srpskog jezika na jednom zavidnom nivou. Moramo uzeti u obzir da nacionalni ispiti u principu nisu obavezujući i da verovatno određeni broj dece to shvata neobavezno. Bez obzira na to, mislim da su naša deca pripremljena za daljnje školovanje bilo gde. Međutim, ove godine su pogrešno bodovani ispiti iz nacionalne grupe, pa je tako pogrešan broj bodova upisan u e-dnevnik, gde stoji pogrešan procenat rešenosti ispita iz srpskog jezika za svako dete, ali ta greška je ispravljena tek nedavno. Tako da su nastavnici sami izvršili nekakvu svoju analizu koju ćemo mi danas da usporedimo – dodaje naša sagovornica.

Učenici su ovogodišnje ispite iz nacionalne grupe predmeta pisali u martu, a osim srpskog jezika, provera znanja bila je iz hrvatskog jezika, prvog stranog jezika, matematike, istorije, geografije, fizike i hemije.