Riječani gledali monodramu „Ličnost u izgradnji”

SKD Prosvjeta Rijeka usmerena je na negovanje nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta kod građana srpske nacionalnosti, ali i većinskog stanovništva.

Maja Milanović 03.05.2022.
„Ličnost u izgradnji” skd prosvjeta rijeka

U prostorijama SKD Prosvjete u Rijeci, 29. aprila održana je monodrama Sare Blažić  „Ličnost u izgradnji”. To je prvi autorski pozorišni projekat Sare Blažić, koja je završila Akademiju za primenjenu umetnost u Rijeci i bavi se glumom, pevanjem i filmom.

- Želja nam je bila da našu vežbaonicu od folklora pretvorimo malo u pozorište, to je bio eksperiment koji nam je na kraju i uspeo. Želimo da glumcima sa riječke Akademije koji su studirali u klasi Radeta Šerbedžije omogućimo prostor da prikažu svoje samostalne projekte i da svoje prve korake naprave baš u Prosvjeti i mislim da je to vrlo dobro i za nas i za njih – rekao je potpredsednik SKD Prosvjeta Rijeka Damir Radović i naglašava kako su jako zadovoljni odzivom publike.

Radnja predstave prati glumicu Lui u njenom pokušaju da ispriča životne situacije koje su je dovele do ovog trenutka, kada ispred publike izvodi svoju monodramu. Prisećajući se svog detinjstva, mladosti i zajedničkog života sa najboljom prijateljicom Dalijom, Lui postaje sve tužnija, dajući da se nasluti kako stvari nisu uvek onakve kakvim ona pokušava da ih prikaže. Ličnost u izgradnji hoda po tankoj liniji između različitih scenskih formi, tako svojim stendap pristupom glumica kod publike izaziva i smeh.

U narednom periodu članovi riječkog pododbora SKD „Prosvjeta“ nastojaće da svojim aktivnostima budu što više uključeni u kulturni identitet grada Rijeke.

- Kako je korona posustala vraćamo se normalnoj dinamici dešavanja. Već 11. maja imamo promociju knjige čuvenog srpskog glumca Sergeja Trifunovića koji je napisao knjigu Stovarišta. Planiramo da jednom mesečno izlazimo u javnost i na taj način budemo deo gradske kulturne priče – dodaje Radović.