Riječki Srbi s ponosom pokazuju svoj grad i svoju kulturu

Na ovogodišnjim Danima srpske kulture u Rijeci organizatori iz Prosvjetinog pododbora u ovom gradu pripremili su veoma raznovrstan program.

Dani srpske kulture u Rijeci
Foto: SKD Prosvjeta Rijeka

Dani srpske kulture u Rijeci otvoreni su 12. novembra, a trajaće sve do 18. decembra. U organizaciji riječkog pododbora Srpskog-kulturnog društva Prosvjeta održaće se ove godine čak 14 različitih programa od projekcija filmova, književnih i poetskih večeri, zanimljivih predavanja, izložbi fotografija, preko folklornog koncerta pa sve do tematske šetnje Rijekom i obilaska mesta i toponima od značaja za riječke Srbe. Programi se održavaju na različitim lokacijama širom grada uz goste iz Beograda, Novog Sada i Prijedora.

Ovogodišnji Dani srpske kulutre počeli su u prostorijama Prosvjete projekcijom dokumentarnog filma „4 godine u 10 minuta” reditelja Mladena Kovačevića. Ovaj film iz 2018. godine proglašen je najboljim filmom u okviru srpskog takmičarskog programa na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks pre tri godine. Nedelju dana kasnije na istom mestu pušten je još jedan film istog reditelja, a Dani srpske kulture nastavljeni su nakon toga 23. novembra u Gradskoj većnici gde je održano književno popodne nazvano „Riječki Srbi od davnina do naših dana”.

U sklopu ovog programa organizatori su predstavili časopis „Artefakti”, dečiji list „Bijela Pčela”, zbornik naučnih radova „300 godina pravoslavlja na severnom Jadranu” te strip-knjigu za učenje ćirilice „Čipko i djed Filip” autora Borivoja Dovnikovića Bordoa. Zajedno sa riječkom Prosvjetom ovaj program organizovali su i Veće srpske nacionalne manjine grada Rijeke te Udruženje hrvatsko-srpskog prijateljstva u Rijeci.

– Rijeka je grad kulture i civilizacije i stoga predstavlja ponos Hrvatske, grad koji nije zabadava dobio titulu prestonice evropske kulture. Dobili smo je kao nagradu generacijama Riječana koje su stvarale i sačuvale ovakav grad, koji je bastion hrvatskog kozmopolitizma, multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, gradu u kojem sve navedeno izaziva samo normalnu reakciju – rekao je tom prilikom predsednik Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva u Rijeci Nikola Ivaniš, a prenosi Riportal.

Na književnom popodnevu su govorili i zamenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan kao i zamenik župana iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine Petar Mamula, a programu su prisustvovali  predsednica Gradskog veća Grada Rijeke Ana Trošelj, konzul  Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović te nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije Mate Uzinić.

Tri dana kasnije u Prosvjetinim prostorijama održano je i predavanje „Iz istorije Prijedora“ na kojem je gostovala kustosica Muzeja Kozare Danijela Radosavac. Proteklog vikenda riječka publika imala je priliku da pogleda još jedan od dokumentarnih filmova Mladena Kovačevića sa Beldoksa, a održano je i književno veče kojim se obeležava 210 godina od smrti Dositeja Obradovića čitanjem odlomaka iz njegovih najznačajnijih dela.

Program u novembru završen je 29. novembra promocijom knjige „Antifašistički vodič za lepši svet“.

Bogat program i u decembru

Bogat program Dana kulture Srba pripremljen je i za decembar, a već trećeg dana poslednjeg meseca ove godine održaće se tematski skup „Međ’ ranjenom srpskom braćom“ na kojem će biti predstavljene dve knjige te održana dva predavanja od značaja za istoriju Srba sa Kvarnera i severnog Jadrana. Nekoliko dana kasnije, odnosno 8. decembra u Prosvjeti će biti održana izložba Danijele Radosavac „Gradinsko naselje i nekropola u dolini Sane“, a dan posle će akademska glumica Svetlana Patafta na istom mestu održati veče srpske ljubavne poezije.

Za vikend 11. i 12. decembra planirana je već spomenuta šetnja Rijekom i obilazak Crkve Svetog Nikole i Crkve Svetog Đorđa, bivšeg pravoslavnog groblja i knjižare Trbojević, a 13. decembra biće održana i izložba fotografija autora Đorđa i Natalije Dokmanović. Nakon toga u Rijeci će 17. decembra biti održan i folklorni koncert na kojem će nastupiti ansambl Sveti Nikola iz Rijeke i narodni orkestar iz Moravica, a ovogodišnji Dani kulture Srba biće svečano zatvoreni 18. decembra kada će u Prosvjetinim prostorijama biti upriličeno i otvorenje biblioteke „Dositej“.