Program plus – Promene ka progresivnijem obrazovanju

Početkom ove školske godine srpske institucije iz Hrvatske počele su sa primenjivanjem neformalnog modela obrazovanja pod nazivom Program plus.

program plus beli manastir programiranje i robotika

Bilo je u Republici Hrvatskoj nekoliko pokušaja promene sadašnjeg školskog sistema, 2016. je bila aktuelna tzv. Kurikularna reforma koja nikada nije zaživela, a od ove školske godine, u izabranim školama krenuo je pilot projekat celodnevne nastave.

Paralelno sa celodnevnom nastavom, vodeće srpske institucije u Hrvatskoj, pokrenule su neformalni program podrške obrazovanju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nazvan Program plus.

Program plus za cilj ima pružanje podrške i dodatne motivacije deci koja su već uključena u neki od postojećih formalnih načina obrazovanja. Donosi besplatne kurseve i radionice za decu i mlade osmišljene u saradnji sa stručnjacima. Na svim kursevima i radionicama deca imaju priliku da istražuju jezički i kulturni kontekst zavičaja, u relaciji prema svom maternjem jeziku, a temelji se na savremenim pedagoškim metodama.

– Program plus je program podrške obrazovanju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a kreiran je u saradnji sa stručnjacima i udruženjima koja, između ostalog, deluju na području obrazovanja kao što su SNV, ZVO, SKD Prosvjeta i SDF. Reč je o neformalnom obrazovnom programu koji se kroz 2023. godinu provodi kao pilot projekat na tri lokacije: Beli Manastir, Knin, Rijeka. Izvodi se u prostorijama Baranjske srpske kuće u Belom Manastiru, Srpskog kulturnog centra u Kninu i SKD Prosvjete u Rijeci. Namenjen je deci predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Sve radionice i kursevi su besplatni, a polaznicima nudimo i mogućnost organizacije prevoza. Osim ponuđenih radionica i kurseva, za decu smo do sad organizovali i izlete kao što su poseta Danima svemira u Kulturno-naučnom centru Milutin Milanković u Dalju i poseta Interliberu i razgledanje Zagreba u društvu kostimiranog Nikole Tesle – navodi koordinatorka Programa plus Sanja Šakić.

Sadržaj ovog programa podeljen je u ukupno šest programskih područja koja su zamišljena tako da nude mogućnosti sticanja znanja i veština iz različitih područja. Svim sadržajima je zajedničko da su teme preko primera povezane s temama iz srpske istorije, nauke, kulture itd.

U Kninu stavljen fokus na ponavljanje školskog gradiva

Tako će deca koja pohađaju Program plus u Kninu imati priliku da prisustvuju školi harmonike, horu za decu i mlade, dečjoj igraonici: igra nekad i danas kao i ponavljanju lekcija iz matematike, fizike, hemije, engleskog i nemačkog jezika.

– Zadovoljni smo odzivom dece i taj broj se stalno povećava. Trenutno imamo oko 40 redovnih polaznika Programa plus sa tim da organizujemo i izlete pa učestvuju i druga deca. Sve aktivnosti su im zanimljive na svoj način: igraonicu vole maleni jer izrađuju razne stvari, igraju se, slušaju narodne priče i bajke, dolaze u doticaj sa ćiriličnim pismom i kulturom te ih pripremamo za školu. Škola harmonike je takođe jako zanimljiva polaznicima, a i određene instrukcije jer se druže, razmenjuju iskustva iz škole, sklapaju nova prijateljstva – priča koordinatorka Programa plus za Knin Lana Rašković-Maglov.

program plus nikola tesla
Razgledanje Zagreba u društvu kostimiranog Nikole Tesle

Nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu se izvodi po modelu C u obe osnovne kninske škole. Naša sagovornica kaže i da su povratne informacije koje od roditelja dobijaju za Program plus pozitivne i divne.

– Moram da napomenem da je potreba za instrukcijama iz pojedinih predmeta puput matematike i fizike dosta velika i samim time besplatne instrukcije Programa plus uveliko olakšavaju roditeljima finansijski, a pretpostavljam da im je zadovoljstvo koje kod dece vide najveća nagrada. Vidimo već sada bitne pomake koje nam daju vetar u leđa za dalje. Radi se o merljivim rezultatima poput ispravljenih ocena u školi te broja upita za izlete, nove aktivnosti i proširenje nekih postojećih. U radu nas posebno motiviše činjenica da na ovim vanškolskim aktivnostima deca sklapaju nova prijateljstva i da se na izletima imaju priliku upoznati sa svojim vršnjacima iz drugih sredina.

U Rijeci najtraženije likovne i radionice italijanskog jezika

Što se tiče sprovođenja programa u Rijeci, deca i mladi imaju priliku da pohađaju likovne radionice za decu, školu gitare, fotoradionicu, kurs nemačkog i italijanskog jezika i medijsku pismenost.

– Pored bogatog edukativnog i sportskog sadržaja koji je ponuđen deci u gradu Rijeci, smatramo da je Program plus uspešno realizovan, te smo i više nego zadovoljni brojem upisane dece na naše radionice. Moram priznati da im je sve zanimljivo jer svaka od radionica ima nešto što je privuklo decu da odaberu ponuđenu aktivnost, no najviše polaznika imamo na likovnim te radionicama italijanskog jezika. Roditelji su veoma zadovoljni i svakodnevno dobijamo pozitivne komentare. Deca sa radionica odlaze srećna jer su, pored znanja, upoznala nove prijatelje te imali vremena za igru i druženje što je ujedno i jedan od ciljeva ovog programa. Sam odziv polaznika, koji je iz dana u dan sve veći, nas ohrabruje i daje nam volju za napredak i širenje ovog projekta. Naši predavači su sjajni, kvalifikovani za izvođenje radionica i sigurni smo da deca dobijaju i usvajaju odlično znanje i veštine – navodi riječka koordinatorka za Program plus Ivana Galamić.

Besplatni kurs programiranja i robotike u Belom Manastiru

U Belom Manastiru su se odlučili za kurseve iz programiranja i robotike, instrukcije iz matematike, školu tambure i klavira i dečju igraonicu: igra nekad i sad.

– Od početka smo imali jako lep odziv. Čim smo pokrenuli program, imali smo prijavljeno oko 40 dece. Zadovoljna su, a nakon dva meseca već imamo oko 80 polaznika. Radim u prosveti, i predavači su više-manje kolege sa kojima radim ili sam radila pa nije bio problem da pronađemo stručne predavače. Znam da su izuzetno kvalitetni i da rade takve kurseve, a pokrivaju i više uzrasta. Takvi stručnjaci za nas predstavljaju bisere. Srećni smo jer imamo dobre i kvalitetne ljude koji žele da ovaj program uspe – prenosi iskustva iz Belog Manastira tamošnja koordinatorka programa Tajana Poturica.

program plus knc milutin milanković dalj
Poseta KNC Milutin Milanković u Dalju

Prema rečima struke iz Belog Manastira, nisu primetili da ovaj dodatni obrazovni sadržaj deci predstavlja opterećenje.

– Uspeli smo da postavimo termine tako da se ne kosimo sa folklorom jer kod nas veliki broj dece ide na folklor, tako da uspevaju i jedno i drugo. Deca bi išla na sve. Njima je mnogo zanimljivo, ali ipak moraju da naprave izbor jer je razumljivo da ne mogu pohađati baš sve aktivnosti – zaključuje naša sagovornica iz Baranje.

Za decu posebno privlačan program jeste kurs iz programiranja i robotike. Trenutno u Belom Manastiru imaju tri termina, a traži se još jedan kako bi svi zainteresovani imali mogućnost pohađanja.

– Radionice uključuju različite aktivnosti, u zavisnosti od dobi dece, nivou njihovog predznanja i ciljevima radionice. Većinom, postavimo problem koji deca treba da reše koristeći programiranje. Ono zahteva analitičko razmišljanje, sposobnost raščlanjivanja problema na manje delove i unapređenje matematičkih veština. Mlađi uzrast dece koristiti vizualne programerske alate koji koriste blokove kako bi mogli lakše da razumeju osnovne koncepte programiranja. Ove radionice potiču saradnju i timski rad. Deca uče da komuniciraju, dele ideje, uče jedni od drugih i rade zajedno kako bi postigli zajednički cilj, što su važne veštine, ne samo u području robotike i programiranja, već i u životu uopšteno – priča voditeljka kursa i radionice programiranja i robotike Olivera Stojaković.

Prema rečima naše sagovornice, deca vole izazove i mogućnost stvaranja nečeg svog.

– Programiranje im omogućuje kreativno rešavanje problema, stvaranje vlastitih igara, zanimljivih projekata, čak i robota. Rezultate svog rada mogu videti odmah, što ih motivira. Privlačno im je sastavljanje i programiranje malih robota, taj fizički aspekat rada s robotima dodaje dodatni elemenat zanimanja. Radionice robotike i programiranja pružaju deci priliku da steknu važne veštine koje će im biti korisne u mnogim područjima života, od školovanja do budućih karijera. Takođe, omogućuju im da razvijaju strast prema tehnologiji i istražuju svoje interese u području nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM) – zaključuje Olivera Stojaković.

S obzirom na sve manji broj dece koja pohađaju manjinske modele obrazovanja, pokretači i inicijatori ovog programa nadaju se da će ovi besplatni atraktivni kursevi i radionice privući decu i roditelje da upisuju jedan od ponuđenih modela.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.