Sećanje na Bolmansku bitku

Bolmanska bitka je 1945. godine bila veoma značajna za konačno oslobođenje Baranje od fašističke okupacije, a još jedna godišnjica ovog događaja od pre 79 godina održana je 23. marta.

Nikola Milojević 25.03.2024.
Bolmanska bitka

Brojni poštovaoci antifašističkih tekovina okupili su se i ove godine u Bolmanu kako bi se zajedno prisetili Bolmanskog mostobrana koji predstavlja ime za petnaestodnevnu operaciju i uvod u oslobođenje tadašnje države u proleće 1945. godine. Baranja je već bila oslobođena nakon novembra 1944. godine, ali je nacistička Nemačka u martu naredne godine baš na prostoru oko Bolmana dobila zadatak da zaustavi jedinice Crvene i Jugoslovenske armije u daljem napredovanju pa se tako i formirao Bolmanski mostobran.

- Bitka se odvijala između 6. i 22. marta, a Nemci su hteli da zaustave napredovanje prema Budimpešti i Beču i da pritom izvuku svoju armijsku grupu E iz Grčke ovim putem. Ovde je učestovala 51. Udarna Vojvođanska divizija potpomognuta jedinicama Crvene armije i tako je došlo do jedne od najvećih bitaka na ovim područjima, a to je Bolmanska bitka – ističe predsednik Udruženja antifašista iz Belog Manastira Nikola Opačić koje je uz opštinu Jagodnjak bilo organizator skupa.

Komemoracija je po tradiciji započela kod centralnog spomenika Bolmanske bitke na raskrsnici puteva koji od Bolmana vode ka Petlovcu i Baranjskom Petrovom Selu gde su i vođene najteže borbe. Okupljeni su se polaganjem venaca još jednom prisetili svih žrtava, ne samo Bolmanske bitke, nego i žrtava fašizma i svih stradalih tokom četvorogodišeg rata.

- Ovde kod ovog spomenika gde se nalazimo je sahranjeno više od 600 boraca Narodnooslobodilačkog rata, a u samom mestu Bolman je sahranjeno oko 120 žrtava, gde pored palih boraca leže i meštani koji su stradali pod fašističkim terorom. Zbog toga za nas komemoracija ove godišnjice predstavlja nešto što je od izuzetnog značaja – govori Nikola Opačić.

Bolmanska bitka

Vence su položili i predstavnici generalnih konzulata Srbije i Mađarske te Ruske ambasade, opštine Jagodnjak, Osječko-baranjske županije, grada Belog Manastira, Zajedničkog veća opština te brojnih antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i iz susedne Republike Srbije koji redovno dolaze na značajne godišnjice sa ove strane Dunava.

- Ne želimo da se ovakve godišnjice, gde smo bili zajedno u odbrani naše otadžbine, zaborave i redovno dolazimo u posetu našim drugarima u Hrvatskoj, ne samo ovde u Bolman, nego i u Batinu, Osijek, Vukovar, Borovo pa sve gore do Papuka gde god da se obeležavaju značajni datumi iz Drugog svetskog rata – kaže Petar Grabež iz somborskog SUBNOR-a.

- Ne smemo da se odreknemo ideja antifašizma koju mnogi u današnjim vremenima pokušavaju da ugroze. Ovde smo da položimo vence i da se prisetimo naših hrabrih boraca čiji put sledimo. Naša je dužnost i obaveza da mladim generacijama kažemo koja je bila prava strana. To je antifašizam, tolerancija, čovekoljublje, bratstvo među narodima, uzajamno poštovanje, kako ljudi pojedinačno, tako i integriteta svake slobodne države – dodaje predsednik antifašista iz Subotice Aleksandar Toković.

Nakon položenih venaca kod centralnog spomenika, okupljeni su isto napravili i u samom centru Bolmana kod spomenika borcima i žrtvama uz zajedničku fotografiju za uspomenu. Potom je usledio kratki kulturni program, a posetioci manifestacije obišli su i Spomen-sobu Bolmanske bitke koja je na ovaj datum svečano otvorena prošle godine.