Saopštenje za javnost srpskih institucija sa istoka RH

Prenosimo u celosti saopštenje SDSS-a, ZVO-a i Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije povodom današnjih incidenata u Borovu.

ZVO-logo zajedničko veće opština

Povodom današnjih događaja u opštini Borovo gde je grupa ljudi u pratnji policije uzvikivala parole „Ubij, ubij, Srbina“, oglasile su sledeće institucije:

SDSS, ZVO, VSNM VSŽ

Osuđujemo skandalozno i sramno ponašanje pojedinaca i organizatora koji su svojim uzvicima pozivali na ubistva i širenje mržnje prema srpskoj zajednici. Još sramnije i skandaloznije je što se taj gnusni čin događa u pratnji policije.

Širenje poruka mržnje i poticanje na nasilje spada u kategoriju krivičnog dela. Na ovom primeru se vidi da zakoni postoje samo na papiru i da se primenjuju selektivno. Organi reda i mira treba da štite građane i zakon, a njihovo nečinjenje i ćutanje znači odobravanje ovakvih postupaka.

Mi u SDSS, ZVO i VSNM VSŽ  zalažemo se za normalizaciju odnosa većinskog naroda i srpske zajednice u RH vec vise od 20 god. Od mirne reintegracije do danas trudimo se da ne činimo ništa sto ce uticati na pogoršanje odnosa i sto ce nas vratiti korak unazad. Isto očekujemo ne samo od političkih aktera nego i od svih relevantnih faktora u društvu.

Potpisnici:

Dragana Jeckov

Srđan Jeremić

Svetislav Mikerević