Saradnjom povezati opštinu Biskupija sa Republikom Srbijom

Sekretar Pokrajinske vlade Vojvodine Ognjen Bjelić, posetio je opštinu Biskupija te sa domaćinima razgovarao o mogućnostima intenziviranja međuregionalne saradnje.

Vaska Radulović 05.11.2019.
Ognjen Bjelić Milan Đurđević Stanko Antić Radmila Drezga Biskupija

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, posetio je opštinu Biskupija u Šibensko-kninskoj županiji gde se sastao sa načelnikom Opštine Milanom Đurđevićem, zamenicom župana Anjom Šimpargom, predsednicom udruženja „Žene kosovske doline“, Radmilom Drezgom, članovima novoosnovanog Kluba „Dalmatinsko Kosovo“ i protonamesnikom Stankom Antićem.

Na sastanku koji je organizovan u prostorijama Udruženja „Žene kosovske doline“ , Bjelić je sa domaćinima razgovarao o mogućnostima inteziviranja međuregionalne saradnje Opštine Biskupija i Pokrajinske vlade. Ta saradnja, kako je istaknuto, prvenstveno bi se ogledala u podršci srpskim porodicama sa decom koje žive na području ove Opštine. Predstavnici Pokrajinske vlade posetili su, u proteklom periodu, i druge opštine širom Dalmacije, dok je poseta ovakve vrste po prvi put organizovana u Biskupiji.

- U proteklom periodu obišli smo Kašić, Smoković, grad Zadar, opštine Ervenik i Kistanje a ovde u okolici Knina smo prvi put. U Novom Sadu smo se upoznali sa predsednicom Udruženja „Žene kosovske doline“, Radmilom Drezgom, i nakon tog razgovora shvatili smo da se ovde dosta toga radi, da nema prazne priče, i da su ljudi u ovoj zajednici dosta posvećeni, vredni i žele da pomognu svojoj lokalnoj zajednici. To nam je bio dovoljan motiv da dođemo ovamo i vidimo na koji način možemo pomoći ljudima koji žive ovde. Imali smo priliku prisustvovati času koji se odvija kroz „Školu srpske kulture“ ovde u Uzdolju, a koju pohađa oko tridesetak dece ove opštine. Ispred Pokrajinske vlade mi smo im obezbedili određena učila koja će, verujem, biti od pomoći deci, ali i ljudima, nastavnicima i veroučiteljima koji rade sa njima. U narednom periodu bićemo češće u kontaktu sa ljudima iz Biskupije i nastojaćemo da im pomognemo u vezi problema sa dovršetkom i opremanjem vrtića, ali i u drugim društvenim aktivnostima - rekao je Bjelić.

Prvi sledeći korak, kada se radi o pomoći najmlađem stanovništvu opštine, biće organizacija njihovog dolaska i posete Novom Sadu i okolini.

- Mi smo, u načelu, već sada dogovorili da sva deca koja budu đaci „Škole srpske kulture“, budu naši gosti u aprilu ili maju naredne godine. Tamo želimo da ih upoznamo sa našim geografskim i istorijskim pojmovima, sa naših šesnaest manastira na Fruškoj Gori, ali i sa decom, njihovim vršnjacima koji će im ujedno biti i domaćini. Želimo da napravimo tu „dvosmernu ulicu“ pa da, nekom drugom prilikom, i decu iz Vojvodine dovedemo da upoznaju Dalmaciju, ova predivna mesta i svetinje koje naš narod ovde ima. Verujem da ćemo, već u narednih mesec dana, da pokrenemo i realizaciju nekih drugih projekata, da obezbedimo sredstva za ono što je ljudima ovde značajno, bilo da se radi o vrtiću, školi, nekim kulturnim aktivnostima ili slično - naglasio je Bjelić.

Deca nemaju priliku da se kroz školovanje upoznaju sa srpskom kulturom

On je istakao kako je, u razgovoru sa rukovodstvom opštine i predstavnicima srpskih udruženja, zaključeno da su deca koja pohađaju školu na ovom području uskraćena za upoznavanje sa srpskom kulturom, istorijom i tradicijom, jer nemaju priliku da ta znanja šire u okviru redovnih škola koje pohađaju. Upravo iz tog razloga, postoji izražena volja da se na tome radi u vannastavnim aktivnostima sa decom.

- Zaista moram da pohvalim ljude koji su inicijatori ovakvih stvari, Udruženje „Žene kosovske doline“ kroz koje smo upoznati sa svim aktivnostima koje ovde sprovode. Slobodan sam da obećam da ćemo ubuduće, kako iz Pokrajinske vlade, gradova i opština iz Autonomne pokrajine Vojvodine pa i same Republike Srbije, podržati svaki oblik inicijative za realizaciju projekata na ovim prostorima gde živi naš narod - zaključio je Bjelić.

Ognjen Bjelić Milan Đurđević Stanko Antić Radmila Drezga Biskupija

Domaćini ovog sastanka do kojeg je došlo, kako kažu, na preporuku Episkopa dalmatinskog Nikodima, zadovoljni su saradnjom koju im je ponudio generalni sekretar Pokrajinske vlade Vojvodine, a sve u svrhu razvoja „Škole srpske kulture“ u Uzdolju.

- Smatramo da je ovo odličan početak saradnje naše opštine i udruženja sa pokrajinskim institucijama Vojvodine. Sve je krenulo od pokretanja naše „Škole srpske kulture“ kroz koju želimo da na jedan drugačiji, kreativniji način srpskoj deci sa naše opštine približimo srpsku istoriju, srpsku kulturu i tradiciju i sve ono što nemaju priliku da uče u svojim školama, a vezano za svoj narod. Pokrenuli smo nešto što ovde nemamo, a Pokrajinska vlada je izrazila želju da bude svojevrstan pokrovitelj cele ove priče. Verujemo da će ova saradnja da bude još intenzivnija, ne samo u kulturološkom delu već i ekonomskom, privrednom, jer vidimo da za to postoji obostrana volja. Projekat same Škole krenuo je iz čiste potrebe, ljubavi i entuzijazma da se radi sa našom decom. Počeli smo bez neophodne literature, udžbenika, geografskih karata koje bi nam mnogo značile, i sličnog materijala koji bi nam olakšao posao. Jedan deo radnog materijala smo dobili od naših gostiju kao što su prikaz loze Nemanjića, Karađorđevića, Obrenovića, geografske karte i slične stvari koje će deci svakako biti od pomoći da bi vizuelno mogli pratiti ono o čemu im budemo pričali - ističe Radmila Drezga, predsednica Udruženja.

U narednom periodu, kaže Drezga, predavači u Školi napraviće i mali kurikulum koji bi mogao da posluži i u drugim mestima, a cilj je da u svakom od njih gde ima srpske dece postoji i jedna učionica gde bi se ovakav vid nastave mogao odvijati.

Tokom boravka u Šibensko-kninskoj županiji sekretar Bjelić posetio je, zajedno sa saradnicima i predstavnicima Udruženja „Žene kosovske doline“, manastir Dragović, a zatim i „Školu srpske kulture“ gde se upoznao sa decom i predavačima i prisustvovao nedeljnom času istorije i kulture.