Šarenilo nošnji i narodne tradicije na smotri folklora u Belom Manastiru

Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji Zajedničkog veća opština održana je u Belom Manastiru po 12. put.

smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema sloga vukovar
Sloga Vukovar

U nastavno-sportskoj sali belomanastirske srednje škole u subotu 12. novembra održana je 12. po redu smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema koju organizuje Zajedničko veće opština, a podržava Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Nakon što su nekoliko nedelja ranije svoje igračko umeće prikazali najmlađi čuvari narodnih običaja i plesa sa ovog prostora priliku da se iskažu dobile su i njihove starije kolege iz 11 Kulturno-umetničkih društava, a nastupilo je i dva vokalno-instrumentalna ansambla.

Festival je svečano otvorio predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, a potom su se na ukusno uređenoj sceni uz šarenilo nošnji smenjivala kulturno-umetnička društva prikazujući široku lepezu narodnih igara iz svih krajeva u kojima žive Srbi.

– Večeras smo se predstavili Igrama iz Pčinje, a na scenu smo izašli sa mešovitim sastavom, odnosno sa mlađom i starijom grupom. Nastupom smo zadovoljni pogotovo ako uzmemo u obzir da smo tokom proteklog perioda imali veoma malo proba. Do kraja godine pozvani smo na još dosta nastupa ali neke ćemo morati i da odbijemo jer nećemo moći na sve da se odazovemo. Ono što sam sigurna je da ćemo 26. novembra ići na Kolačijadu u Voćin, a što se članstva tiče ima nas 60, najviše je dece i radimo u tri grupe – priča sekretar SKUD-a „Branko Radičević” iz Dalja Slavica Mašić.

Uz folkloraše pažljivo biranim repertoarom nastupio je i Tamburaški sastav „Dunavske zore“ iz Borova, a veoma zapažen nastup imao je i Vokalno-instrumentalni etno ansambl „Đurđevak” iz Bobote koji ove godine proslavlja 10 godina postojanja i rada.

– Veoma smo srećni i zadovoljni što smo večeras nastupili sa ovim predivnim kulturno-umetničkim društvima i dobili priliku da i mi na svoj način doprinesemo ovom događaju. Izveli smo jedan splet pesama iz Srbije koje su, na neki način, prigodne za ovakav događaj jer su vesele i pune jednog slavljeničkog žara. Ove godine proslavljamo 10. godišnjicu umetničkog rada i to ćemo uskoro da obeležimo na jedan poseban način. Nastupamo svuda gde nas pozovu i vrlo rado se odazivamo pozivima i u Hrvatskoj kao i van nje – kaže umetnički rukovodilac ansambla Jelena Ajduković.

smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Beli Manastir

Posebno vesela družina bila je ona iz Kulturno-umetničkog društva „Đoko Patković” iz Bobote koja je Igrama iz Leskovca razveselila belomanastirsku publiku.

– U našem društvu uvek vlada jedno vedro raspoloženje, volimo i da cičimo, i da vrištimo, i da igramo ali naravno, sve u sklopu koreografije. Korak nam nije toliko važan koliko nam je važan taj osmeh i jedna pozitivna energija što ljudima u ovom, nekako tmurnom vremenu i atmosferi veoma nedostaje. Igre iz Leskovca su nešto što mi već jako dugo igramo i dosta smo uigrani i uvežbani tako da dosta i gostujemo ovde kod nas i u zemljama u okruženju – kaže Danijela Toma iz Bobote.

Da zatvore program čast su imali članovi Ansambla narodnih igara SKD „Prosvjeta” iz Vukovara koji je sastavljen od najboljih igrača na ovom prostoru što se, na kraju krajeva, po prikazanom i videlo. Jedan veoma energičan i zaista uigran i tečan nastup nikoga u dvorani nije ostavio ravnodušnim. Na sceni je sve prštalo od energije i pokreta, a kako i ne bi kada je vukovarski ansambl izveo Vlaške igre koje su upravo po tome i prepoznatljive.

Na kraju programa svim učesnicima zadovoljni organizatori podelili su zahvalnice.

– Zadovoljni smo i organizacijom i odzivom društava, a i onim što je prikazano. Moram da kažem da neka društva jednostavno nisu mogla da se okupe ali to je odraz stanja u celoj našoj zajednici i broja ljudi koje imamo. To govori i o tome na koji način društva rade i očigledno je da ćemo tu nešto morati da uradimo da im pomognemo jer sva ta društva imaju određenu tradiciju i želja nam je da ih sačuvamo. Društva koja su večeras nastupila to su izvela sa jednim veoma lepim programom i publika je zaista mogla da uživa – rekao je Drakulić.

smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema ani skd prosvjeta
Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva Prosvjeta

Važno je reći da je u Belom Manastiru program posmatrao i Dalibor Milovančević folklorni stručnjak koji će pisane komentare na nastupe dostaviti svim društvima.

– To nije bilo ocenjivanje jer ni smotra nije bila takmičarskog karaktera, ali njegovi komentari treba da pomognu svim društvima kako bi videli šta u svojim nastupima mogu da poprave i usavrše  – naglasio je Drakulić.

U Belom Manastiru su nastupili SKUD „Jovan Lazić” iz Belog Manastira, pododbor SKD „Prosvjeta” iz Vukovara sa svojom folklornom sekcijom iz Borova Naselja, KUD „Mladost” iz Trpinje, SKUD „Branko Radičević” iz Dalja, KUD „Ostrovo”iz Ostrova, KUD „Đoko Patković” iz Bobote, KUD „Zora” iz Silaša, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova, KUD, „Sloga” iz Vukovara, Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta” iz Vukovara, Tamburaški sastav „Dunavske zore” iz Borova i Vokalno-instrumentalni etno ansambl „Đurđevak” iz Bobote.

Program je vodila novinarka Radio Dunava iz Vukovara Anđelka Pejić, a program su medijski podržali Radio Dunav, Radio Borovo, Radio Banska Kosa i TV produkcija ZVO iz Vukovara.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.