Sećanje na Miloša Vojnovića

U petak 25. oktobra na vukovarskom gradskom groblju održan je parastos za prvog predsednika Zajedničkog veća opština i jednog od najistaknutijih lidera Srba u Hrvatskoj Miloša Vojnovića.

Slavko Bubalo 28.10.2019.
Miloš Vojnović parastos

U prisustvu članova najuže porodice, prijatelja i poštovalaca u petak 25. oktobra na vukovarskom gradskom groblju parastos Milošu Vojnoviću služili su vukovarski sveštenici Saša Kuzmanović i Miljen Ilić. Miloš Vojnović bio je jedan od najistaknutijih političkih lidera Srba u Hrvatskoj. Bio je prvi predsednik Zajedničkog veća opština i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke, a preminuo je usled srčanog udara u noći 25. oktobra 2002. godine.

U trenutku kada je hteo da se povuče iz politike i vrati se poslu sudije, za koji se školovao, protiv Miloša je pokrenuta prava medijska hajka podstaknuta izjavom tadašnjeg predsednika Udruženja hrvatskih sudija Vladimira Gredelja kako bi izbor Miloša Vojnovića za sudiju vukovarskog županijskog suda bio ravan izboru „talibana za sudiju u Americi“. Takav pritisak Vojnović nije izdržao.

- Naša je dužnost da se sećamo velikana iz naše istorije, kako crkvene tako i narodne, a ime našeg Miloša upisano je pored imena svih naših velikana u jednu, još neispisanu, knjigu naše narodne istorije. Na taj se način njegov život i njegovo delo produžuju ne samo u ovom vremenu nego i u budućim generacijama – rekao je nakon završetka obreda prvi vukovarski paroh Saša Kuzmanović.

Miloš Vojnović parastos

U ime Zajedničkog veća opština o liku i delu Miloša Vojnovića govorio je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

- I ove godine smo se sakupili ovde na njegovom grobu da ga se setimo i da mu se zahvalimo na svemu što je uradio za srpski narod na ovom prostoru, a on je za njega dao najviše što je mogao, svoj život. Bio je jedan od najvećih boraca za prava Srba, ali nažalost i dan danas, sedamnaest godina nakon njegove smrti, mi još uvek nismo uspeli da završimo ono što je on započeo. Kao što je on stradao zbog medijske hajke koja je na njega podignuta, tako smo i mi danas, nakon toliko godina, samo zbog želje da budemo ravnopravni, postavljeni na stub srama i od značajnog dela većinskog naroda obeleženi kao sejači zla i svega lošeg u ovom društvu. Znamo da nije tako i znamo da Miloš ništa loše nije uradio ni ovoj državi ni hrvatskom narodu, ali njegov greh je bio taj što je bio Srbin i jedan od čelnih ljudi srpske zajednice toga vremena i cenu tog položaja platio je životom. Na nama je da ga se sećamo i odajemo mu dužnu zahvalnost za sve što je uradio u procesu mirne reintegracije kojoj je dao nemerljiv, ali od strane ove države nepriznat, doprinos – zaključio je Jeremić.

Prisutnima se obratio i sin pokojnog Miloša, Nebojša Vojnović koji je u Vukovar došao iz Novog Sada gde u pokrajinskoj Vladi Vojvodine obavlja dužnost podsekretara u Sekretarijatu za regionalni razvoj.

- Posle sedamnaest godina ponovo smo na istom mestu. Hvala vam svima na lepim rečima i na utvrđivanju onoga što svi znamo, što stoji iza nas, a i pred nama. To što ste svi vi ovde došli da odate počast mom pokojnom ocu za mene predstavlja veliku čast i daje mi veliku utehu saznanje da ga niste zaboravili – rekao je Nebojša Vojnović.

Miloš Vojnović rođen je u Glini 1952. godine, a od 1961. živeo je u Vukovaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1975. godine. Od 1981. do 1991. godine je bio sudija Opštinskog suda u Vukovaru, te Predsednik Građanskog odeljenja. Za vreme rata u Hrvatskoj obavljao je civilne funkcije u pravosuđu i upravi. Za predsednika Zajedničkog veća opština izabran je 1997. godine i na toj funkciji ostao do 2001. godine. Bio je jedan od osnivača SDSS-a i njegov potpredsednik. Njemu u čast Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca nosi njegovo ime dok je Samostalna demokratska srpska stranka ustanovila plaketu „Miloš Vojnović“ koja se dodeljuje najzaslužnijim pojedincima unutar ove organizacije.