Sedam dana učenja i posmatranja svemira u Dalju

U okviru projekta RaSTEMo u Dalju su započeli Dani svemira koji će trajati od 9. do 15. oktobra.

Slavko Bubalo 10.10.2023.
Rastemo dalj razvijamo stem okruženje

Hrvatsko udruženje inovatora i preduzetnika iz Osijeka u saradnji sa Kulturno-naučnim centrom „Milutin Milanković”, Univerzitetom „J. J. Štrosmajera” – odeljenjem za hemiju iz Osijeka, Udruženjem „Zajedno za zajednicui Preduzetničko-razvojnim centrom PORC iz Dalja započelo je u ponedeljak sa provođenjem projekta pod nazivom „Razvijamo STEM okruženje – RaSTEMo u okviru koga će biti održano niz interaktivnih predavanja o promeni klime i Milankovićevih ciklusa, teoriji o nastanku svemira, o veličinama i udaljenostima u svemiru, galaksijama, sazvežđima, zvezdama i planetama, crnim rupama, planetama Sunčevog sistema, Milankovićevom planetarijumu, Mesecu i istraživanjima Marsa kao i o istoriji posmatranja svemira teleskopom.

- Dani svemira se obično obeležavaju na svetskom nivou od 4. do 10. oktobra i Kulturno-naučni centar „Milutin Milanković” je sporadično proteklih godina isto to radio s obzirom da imamo jedan deo opreme za posmatranje svemira. Ove godine to radimo preko projekta iz programa STEM u okviru koga će biti održano niz predavanja, a posetioci će za tih sedam dana moći da uz stručno vodstvo vide i stalnu postavku u kući Milutina Milankovića. Osim toga biće im omogućeno da sa pet teleskopa postavljenih u dvorištu našeg centra, od kojih tri mogu da zavire i u duboki svemir, posmatraju nebo iznad Dalja. Ako nas vreme posluži i nebo bude vedro moći ćemo da vidimo Jupiter i Saturn koji će se dići iznad Dunava u ranim večernjim satima – objašnjava Đorđe Nešić direktor KNC „M. Milanković” iz Dalja.

Predviđeno je da tokom sedam dana Dalj i KNC „M. Milanković” posete učenici iz pet škola odnosno iz Čepina, Višnjevca, Srednje medicinske iz Osijeka, Dalja i Bijelog Brda.

- Situacija sa požarom u okolini Osijeka nas je malo u tome omela jer je Osječko-baranjska županija zabranila aktivnosti na otvorenom u Osijeku i nekim prigradskim naseljima pa nam škola koja je danas bila na programu otkazala dolazak. Nadamo se da će se situacija narednih dana poboljšati i da će nam đaci iz ostalih škola moći doći u posetu – rekao je Nešić.

Rastemo dalj razvijamo stem okruženje

Za sve koji ne razumeju šta je to STEM važno je da znaju da je to skraćenica nastala od engleskih reči za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a odnosi se na puno šira područja ljudskog delovanja kao što su kultura, održivi razvoj, zaštita prirode i dr.

- Odlučili smo da se aktivno uključimo u sve programe koji kod učenika aktivno podržavaju razvoj veština koje obuhvata to tzv. STEM okruženje. Odluku da se uključimo donesena je pre oko dve godine i od tada smo aktivno radili na dva projekta i imali smo sreću da su oba projekta odobrena. Jedan od projekata je ovaj kroz koji obeležavamo Dane svemira, a drugi je projekat pod nazivom Kosmos koji KNC „M. Milanković”, PORC i Opština Erdut provode sa Osnovnom školom Dalj koja je i nosilac projekta. KNC „M. Milanković” je uključen u oba projekta kroz koje će dobiti podršku u organizaciji određenih dešavanja ali i značajnu opremu. Deo te opreme već može da se vidi u malom astronomskom opservatorijumu, a deo je nabavljen kroz projekat RaSTEMo koji podržava Dane svemira. Ostatak predviđene opreme, koji će biti korišten za nastavak rada na popularizaciji nauke u kući Milutina Milankovića, stiže već tokom ove nedelje – najavila je direktorka PORC-a Bojana Orsić.

Ukupna vrednost projekta RaSTEMo je 300.440 Evra dok je projekat Kosmos težak preko 500.000 evra. Sem Kulturno-naučnog centra „Milutin Milanković” koji će dobiti određenu podršku u opremi očekuje se i izgradnja spoljne STEM učionice u Osnovnoj školi Dalj.

- Na taj način ćemo i u našem Kulturno-naučnom centru i u Osnovnoj školi imati određene pozitivne pomake koji će doprineti razvoju i popularizaciji nauke u Opštini Erdut – zaključila je Bojana Orsić.

Nažalost, nebo prvog dana u nedelji svemira nije bilo naklonjeno posmatračima. Gusti oblaci onemogućili su posetice da vide Jupiter i Saturn, ali je zato predavanje koje je održao stalni saradnik KNC-a astronom Dalibor Mesarić bilo izuzetno zanimljivo. Oni koji su došli imali su priliku da se upoznaju sa istorijom proučavanja svemira i razvojem prvih teleskopa od Galilea do danas.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.