Slavonci posetili Beograd

Uz podršku Srpskog demokratskog foruma i zamenika požeško-slavonskog župana Nikole Ivanovića Veće srpske nacionalne manjine Požege organizovalo je posetu Beogradu.

Veće srpske nacionalne manjine Požege Beograd

U posetu glavnom gradu Srbije putovali su mladi, aktivisti i deca sa područja Požege i Čaglina.

– Pedeset osoba iz naše županije imalo je priliku posetiti Narodnu skupštinu, te da uz pomoć turističkog vodiča obiđu centar Beograda i upoznaju se sa bogatom istorijom glavnog grada naše matične države – rekao je zamenik požeško-slavonskog župana Nikola Ivanović.

Okupljene u Narodnoj skupštini pozdravila je narodna poslanica Sanja Lakić, članica Odbora za region i dijasporu koja je gostima poželela dobrodošlicu u Srbiju i ukazala da su Srbima iz Hrvatske ona i institucije uvek na usluzi.

Nikola Ivanović zahvalio se narodnoj poslanici na podršci u organizaciji ove posete a posebno na realizaciji dosadašnjih projekata prema Srbima u Požeško-slavonskoj županiji.

Slavonci su posetili Narodni muzej, najjaču kulturnu ustanovu u Srbiju te imali mogućnost da razgledaju izložbu posvećenu Miroslavljevom jevanđelju i da vide original najstarije štampane knjige u Srba.

Pored muzeja, posetili su i hram Svetog Save, jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu kao i novi spomenik Stefanu Nemanji podignut u blizini Beograda na vodi.