Slikarska okupljanja u zapadnom Sremu

Održane likovne kolonije u Borovu, Markušici i Ostrovu.

Slavko Bubalo 04.09.2023.
Likovna kolonija Borovo naslovna

Međunarodna likovna kolonija u Borovu bez i jednog prekida traje već pune 32 godine. Za svo to vreme nastalo je na stotine umetničkih dela koja krase borovsku galeriju i privatne zbirke, ali najvažnije od svega su drugarstva koja su na tim kolonijama rođena. Komunikacija, razmena iskustava i dobra energija su nešto što ljudima uvek hronično nedostaje, a likovne kolonije su događaji na kojima svega toga ima na pretek.

- Ovoga puta okupili smo 33 umetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske, odnosno Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Dobar deo njih su umetnici koji su već učestvovali na našim kolonijama i koji se uvek rado odazivaju na naše pozive što mi je kao organizatoru veoma drago. To govori da im se mi kao domaćini sviđamo i da im uvek obezbedimo dobar ugođaj, a oni nam se oduže dobrim radovima – ističe predsednik KUD-a „Branislav Nušić“ Rado Bosić.

Na trodnevnoj koloniji okupili su se slikari iz Banja Luke, Doboja, Brčkog, Sombora, Apatina, Vrnjačke Banje, Pančeva, Beograda, Novog Miloševa, Darde, Vukovara, Osijeka, Belog Manastira i naravno iz Borova.

- Za slikare smo obezbedili i obilazak Vukovara, posetićemo hram Sv. Petke na Dobroj vodi, a sve ćemo začiniti svečanim ručkom u našem restoranu „Mornar“ u Vukovaru – zaključio je Bosić.

Iz Sombora je na koloniju u Borovu stigao Milan Radaković koji u Borovu nije prvi put i koji dođe uvek kada mu to njegov slikarski raspored omogućava. Ovaj sedamdestčetvorogodišnjak je samouki slikar koji se slikarstvom bavi već pola veka, a njegove slike odišu vojvođanskim zimskim motivima iskazanim poetskim realizmom.

- Ovo okupljanje u Borovu odiše jednim posebnim druženjem i dobrom energijom. Pričamo o svojim uspesima i neuspesima, o slikama koje ovde nastaju, ali i o svakodnevnim stvarima i životu u sredinama iz kojih dolazimo – kaže Radaković.

Na koloniji se okupio i veliki broj mlađih slikara, uglavnom su to devojke iz Borova i okoline koje vole taj likovni izraz i koje u njemu pronalaze način da iskažu svoje trenutno raspoloženje i prokupacije. Vanja Nikić je za motiv odabrala dosta neobičnu temu. Na njenom platnu prepoznaje se lik Gavrila Principa koji je nakon što je u Sarajevu pucao u austrougarskog prestolonaslednika život okončao u kazamatima crno-žutog carstva.

- Prvi svetski rat i sarajevski atentat su nešto što mi je kao tema zanimljivo. Fascinantna mi je ta želja za samostalnom državom koju su Srbi van Srbije imali. Mislim da današnje generacije mladih nedovoljno pažnje posvećuju ovom delu naše istorije, a zaboravljaju taj Prvi svetski rat u kom je naš narod ostvario mnoge pobede i vrhunska pregnuća – rekla je Vanja koja o slikarstvu ipak razmišlja samo kao o hobiju.

Slične motive inspirisane srpskom istorijom i verom imaju i njene drugarice Nina Krstonošić i Milica Vukosavljević.

- Volim srpsku istoriju, a posebno Prvi svetski rat pa sam odlučila da slikam srpskog oficira. Ozbiljnije slikam već tri-četiri godine ali od malena sam volela da crtam. Ovo mi je već treća kolonija, a sem ovih istorijskih motiva volim da slikam životinje i zalaske sunca – ističe Vanja.

- U zadnje vreme slikam ikone zato što me to opušta i smiruje. Počela sam tako što sam za moju baku i dedu naslikala ikonu naše krsne Đurđevdana kao poklon. Onda su i drugi članovi moje porodice hteli da i njima slikam i nekako sam u tome pronašla sebe i volim to da radim. Učenica sam srednje umetničke škole u Osijeku, ali mislim da će mi slikarstvo ipak ostati samo hobi jer planiram da se bavim grafičkim dizajnom – samouvereno kaže Milica.

Kolonije u Markušici i Ostrovu

Likovna kolonija Markušica

Poslednjeg vikenda avgusta uoči proslave Dana opštine likovna kolonija održana je i u Markušici u organizaciji tamošnjeg pododbora SKD „Prosvjeta“ i KUD-a „Srem“. Bila je ovo treća likovna kolonija na kojoj su se okupili slikari iz nekoliko mesta Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

- Sa organizacijom likovnih kolonija krenuli smo jer smo hteli da organizujemo nešto novo, nešto što u našoj opštini do sada nije postojalo i drago mi je da smo u tome uspeli. Slikari se rado odazivaju na naše pozive, a motive uglavnom biraju sami jer smo shvatili da se osećaju bolje ako im se pusti na volju da rade ono što ih trenutno inspiriše. Mi se trudimo da budemo dobri domaćini i da im obezbedimo sve što im treba. Uglavnom su to samouki slikari, ali ugostili smo i jednog akademskog slikara iz Osijeka. Imamo i likovnu sekciju koju vodi Mira Trepić i koja okuplja mlade – rekao je predsednik markušičkog pododbora SKD „Prosvjeta“ Aleksandar Vukov.

U okviru proslave Dana opštine Markušica slikari su se okupili i na koloniji koju u Ostrovu po drugi put organizuje KUD „Ostrovo“.

Mural u Ostrovu

Mural u Ostrovu

- Na koloniji je nastalo jedanaest slika, a posebno se ističe i jedan mural koji je uradio Armando El-Hag Hasan iz Osijeka. Armando je oslikao jedan zid na zgradi stare mesne zajednice koja je kao spomenik kulture zaštićena, ali je prilično oronula pa smo odlučili da jedan njen zid malo ulepšamo. Motiv je specifičan i odgovara našim krajevima. Na organizaciju likovne kolonije odlučili smo se iz razloga što smo hteli da proširimo aktivnosti u našem kulturnom društvu koje se uglavnom bavi folklorom. Učimo od drugih i na taj način pokušavamo da u našem mestu potaknemo ljude da se bave i ovim vidom kulture. Kolonija je bila jednodnevna ali mi se nadamo da će se stvari odvijati u dobrom smeru i da ćemo, kako godine prolaze, biti u mogućnosti da ona traje i više dana – ističe predsednica KUD-a Ostrovo Snežana Jovanović.

Kraj avgusta bio je dakle u znaku slikara koji su na svojim platnima domaćinima ostavili deo sebe i svojih trenutnih raspoloženja uz želju da se u ovim sredinama okupe i nagodinu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.