Smotru folklora u Dardi ni nevreme nije pokvarilo

U Dardi prošlog vikenda održana 13. Međunarodna smotra folklora nacionalnih manjina.

Slavko Bubalo 28.06.2019.
Darda

U sklopu obeležavanja Dana Opštine u Dardi je u organizaciji tamošnjeg poodbora SKD „Prosvjeta”  22. juna održana 13. Međunarodna smotra folklora nacionalnih manjina „Darda 2019”. Planirano je da smotra bude održana na letnoj pozornici Sportsko-rekreacionog centra Đola, ali je zbog kiše i nevremena premeštena u dvoranu bivše Srednje škole u Dardi. Zbog nevremena je odgođen i svečani defile folklornih grupa.

Nevreme je uticalo i na dolazak Ukrajinskog kulturno-prosvetnog društva „Ukrajina” iz Slavonskog Broda čiji članovi su odustali od dolaska u Dardu i nastupa na smotri.

Bez obzira na loše okolnosti, veče u Dardi obeležano je raznovrsnim nošnjama, muzikom i igrom, u čemu su uživali i posetioci smotre, ali i sami učesnici na čijim licima i plesnim koracima se videlo da ih ništa ne može naterati da odustanu od onoga što su planirali da prikažu.

Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo kulture Hrvatske, Savet za nacionalne manjine, Osječko-baranjska županija i opština Darda. Nastupilo je devet društava iz zemlje i inostranstva i to: Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta” iz Vukovara, Češka Beseda Lipovljani Iz Lipovljana, KUD „Joakim Hardi” iz Petrovaca , MKD „Braća Miladinovci” iz Osijeka, MKUD „Darda”  iz Darde, BKUD „Ljiljan” iz Drenovaca, HKUD „Vladimir  Nazor”  iz  Sombora, RKUD „Darda”  iz Darde, HKUD „Kolo” iz Subotice i KUD „Sveti Nikola” iz Dete u Rumuniji.