Sretenje obeleženo u Srpskom kulturnom centru u Kninu

Praznik Sretenje, koji se u srpskom narodu proslavlja kao verski i nacionalni praznik, Republika Srbija obeležava kao Dan državnosti u znak sećanja na 15.februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donesen Sretenjski ustav. Dan koji se u Srbiji od 2002. godine slavi kao državni praznik, u Kninu […]

Vaska Radulović 16.02.2024.
Sretenje u Kninu

Praznik Sretenje, koji se u srpskom narodu proslavlja kao verski i nacionalni praznik, Republika Srbija obeležava kao Dan državnosti u znak sećanja na 15.februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donesen Sretenjski ustav. Dan koji se u Srbiji od 2002. godine slavi kao državni praznik, u Kninu je po prvi put svečano obeležen i to u prostorijama novoizgrađenog Srpskog kulturnog centra.

Tim povodom na jednom mestu okupilo se oko četrdesetak zvanica, a prijem je organizovan od strane Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Zamenik župana Šibensko-kninske županije Ognjen Vukmirović u ime domaćina je prisutne pozdravio rečima dobrodošlice te čestitao Dan državnosti građanima Republike Srbije ali i svima onima koji Republiku Srbiju osećaju kao svoju matičnu državu.

- Neka je srećan praznik Sretenje prvenstveno svim građanima Republike Srbije koji ga proslavljaju kao Dan državnosti, svima koji se među nama osećaju kao građani Republike Srbije i istu smatraju kao svoju matičnu državu. Isto tako neka je srećan Praznik svima onima koji ga proslavljaju kao važan datum u pravoslavnom crkvenom kalendaru, jer je to istovremeno i verski i istorijski praznik koji se proslavlja kod svih pravoslanih Srba. Želim vam svima dobrodošlicu u ovu našu kuću, prostorije Srpskog kulturnog centra koji je od sada i kuća svih vas. Želim da se ovim, ali i drugim povodima, okupljamo što više i u svakoj prilici i da na taj način dostojanstveno i kako dolikuje čuvamo i negujemo svoj identitet kao narod koji živi na ovim prostorima – poručio je Vukmirović.

Ispred Srpskog narodnog veća iz Zagreba zvanicama se obratio potpredsednik Veća i saborski zastupnik Boris Milošević.

-Drago mi je da smo se danas ovde, na ovom mestu i na ovakav način okupili po prvi put. Uzevši u obzir da je Sretenje verski praznik u pravoslavnom narodu, ali i državni praznik Republike Srbije koji poslednjih godina nismo posebno obeležavali na drugim mestima izvan Zagreba, smatrali smo da nam je dužnost da to kao zajednica ispravimo i da pokažemo da negujemo veze sa Maticom. Na ovaj način želimo pokazati da zajednica Srba u Hrvatskoj nastoji negovati dobre odnose sa matičnom državom, ali i da želimo da Republika Hrvatska ima dobre veze sa Republikom Srbijom. To nije uvek jednostavno, jer smo često bili u fazama tih turbulentnih odnosa. Odnosi su dobri onda kada nema političkih prepucavanja, nema teških reči i nema incidenata, kada je situacija mirna. Kako god bilo, svi mi koji na neki način delujemo u političkom i javnom životu unutar naše zajednice, ali i svi mi zajedno, moramo dati svoj doprinos da ti odnosi budu što bolji i da, koliko god to bilo teško, nastojimo da budemo most saradnje između dve države. Sretenje i Dan državnost Republike Srbije u ova dva dana biće obeleženi u Rijeci, u konzulatu RS u tom gradu, u Zagrebu, ovde u Kninu i u Vukovaru - poručio je Milošević, istakavši kako je Sretenje, ali i veliki jubilej povodom godišnjice okupljanja Srba u Orašcu, i simboličan i ohrabrujući za nastavak izgradnje boljeg zajedničkog života.

Svečanom prijemu u Kninu, kojem je prethodilo intoniranje himni obe države, prisustvovali su i načelnici i zamenici načelnika opština Biskupija, Kistanje, Ervenik, zamenici gradonačelnika Knina i Skradina, predsednici županijskih veća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te predsednici i članovi veća Zadarske i Ličko-senjske županije.