Srpska deca iz Vukovara i okoline posetila Beograd

Deca iz nekoliko škola u kojima se nastava odvija po modelu A sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije 22. jula posetila su glavni grad svoje matične države.

Maja Milanović 24.07.2022.
Srpska deca iz Vukovara Porfirije Dejan Drakulić

U pratnji svojih veroučitelja, predsednika Zajedničkog veća opština Dejana Drakulića i organizatorke putovanja, narodne poslanice u Skupštini Republike Srbije Sanje Lakić, 40 dece iz Osnovnih škola Dalj, Bijelo Brdo, Tenja, Bršadin i Vukovar imalo je priliku da bolje upoznaju glavni grad Srbije.

- Kampove za srpsku decu iz Hrvatske organizovala sam od 2017. godine. Prethodnu godinu i po dana to, zajedno sa mojim kolegom Duškom Ćutilom, činim za svu decu iz regiona i ta prijateljstva koja deci ostaju za ceo život su od izuzetno velikog značaja. Mi smo im ovde otvorili vrata Beograda, želimo da još više uče o svom jeziku, svojoj istoriji, da im damo dodatni vetar u leđa da kada se vrate u svoje gradove i mesta iz koji dolaze nastave da čuvaju srpski identitet. Utisci dece su nam jako važni, danas mi je došla devojčica iz Bosanskog Petrovca koja je bila na prethodnom kampu, javila nam se i priključila ovoj grupi, pa kada kažem da su ovo prijateljstva koja ostaju za ceo život nije neka floskula, nego zaista činimo sve da im pokažemo da je njihova matica napokon dovoljno jaka da ih prigrli na pravi način - poručila je narodna poslanica u Skupštini Srbije Sanja Lakić.

Osnovnoškolci su prvo posetili Ministarstvo omladine i sporta koje se nalazi u čuvenoj Palati Srbija. Tamo ih je dočekao ministar i slavni vaterpolista Vanja Udovičić koji je u ugodnom razgovoru deci približio važnost bavljenja sportom, kao i čuvanja srpskog jezika, kulture i istorije.

- Izuzetno mi je drago da sam danas mogao da budem domaćin ovoj divnoj deci, da im malo približim neke stvari koje se rade ovde u našem ministarstvu, koji su naši zadaci, ali i da pričamo o temama koje su interesantne svakom detetu, a to je kako je u školi, kako provode slobodno vreme na raspustu, koje su im zone interesovanja, ko su im omiljeni sportisti i slično. Deca su mi postavila neka pitanja gde sam im, iz aspekta bivšeg sportiste, odgovorio i pokazao koliko je važno ostati na svojim principima, ucrtanim putevima i koliko čovek može da se bavi sportom, ali i da istovremeno bude uspešan u školi. Naravno da ovakvim posetama želimo da održimo i svest kod roditelja, ali i kod dece da im se pokaže ne samo Beograd, nego i Srbija, da imaju priliku da očuvaju nacionalni identitet i da na edukativan način i kroz jednu šaljivu i neformalnu priču približimo što je moguće i kako možemo da sarađujemo. Smatram da je opšte jedinstvo neophodno za daljni napredak i prosperitet naše zemlje – rekao je ministar Udovičić.

Na prijemu kod partijarha Porfirija

Nakon obilaska Palate Srbija deca sa istoka Hrvatske uputila su se u Hram Svetog Save na Vračaru gde ih je dočekao partijarh Porfirije koji je naglasio da je upravo Hram Svetog Save centar i srce svih pravoslavnih Srba gde god da žive. Tom prilikom Njegova svetost poželeo je posebnu dobrodošlicu srpskoj deci iz Hrvatske ukazujući na važnost jedinstva i sloge svih pravoslavnih Srba širom sveta naglasivši kako je hram zidan kao zavetni hram srpskoga naroda, što je već u samoj nameri da se zida hram, kada se ona rodila, bilo jasno da svi pravoslavni Srbi gde god da žive od Severnog do Južnog pola, od istoka do zapada imaju svoje izvorište u ovom hramu.

Isto tako, patrijarh je rekao da je Sveti Sava onaj koji je naš narod uveo u kulturne narode sveta, tako što je plemena koja su bila razjedinjena on zajedno sa svojim ocem, a onda i sa svojim bratom, objedinio u jednu zajednicu, u jednu državu, ali isto tako uveo, jedanput za svagda, u pravoslavnu hrišćansku veru, što je mnogo važnije. Sveti Sava je onaj koji nas zastupa pred Bogom, onaj koji je primer za ugled, onaj čiji život treba da oponašamo i savete da slušamo, ali baš zbog toga, što je Sveti Sava, kako je vreme prolazilo, rastao po značaju u svom narodu, onda kada je naš pravoslavni narod prolazio kroz teška vremena u tursko doba, nalazio je nadahnuće i inspiraciju za opstanak upravo u ličnosti Svetog Save.

Srpska deca iz Vukovara Porfirije Dejan Drakulić

Budući da je 22. jul i rođendan patrijarha Porfirija, deca su na kraju govora uručila prigodne poklone Njegovoj svetosti, te se uputila na zajednički ručak. Bila je ovo prilika, na radost svih pravoslavnih stanovnika istočne Hrvatske, da partijarh Porfirije najavi svoj dolazak u oktobru u Vukovar gde će biti osvećenje Hrama svetog Oca Nikolaja i Srpskog doma.

Posle ručka usledio je obilazak Muzeja Nikole Tesle, čuvenog naučnika i najvećeg izumitelja u istoriji tehnološkog razvoja čovečanstva. Ovaj muzej je danas po svemu jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji, ali i svetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle, te se u njemu nalaze originalni dokumenti, knjige i časopisi, istorijsko-tehnički eksponati, fotografije, planovi i crteži.

Važnost povezanosti sa matičnom državom

Tokom boravka u Beogradu deca su imala priliku da se upoznaju sa istorijom svoga naroda, kulturom i jezikom, ali i brojnim znamenitostima. Zajedničko veće opština Vukovar je do sada dosta puta organizovalo izlete za decu vrtićke dobi, kao i osnovne i srednje škole, što dokazuje da srpska zajednica sa istoka Hrvatske želi što bolje odnose sa svojom matičnom državom učeći svoju decu istome.

Srpska deca iz Vukovara Muzej Nikole Tesle Beograd

- Ova današnja poseta je od izuzetne važnosti i za našu zajednicu, ali i za decu pre svega. U Ministarstvu omladine i sporta smo imali priliku da budemo sa ministrom Udovičićem što je jedna vrsta povezivanja naše dece sa matičnom zemljom. Predstavili su nam ono što rade, te smo povezali mlade i sport što je izuzetno bitno za zdravlje i  pravilan razvoj svakog deteta. Takođe ova poseta Hramu Svetog Save i patrijarhu je važna za svakoga od nas pojedinačno, ali i za našu zajednicu. Nadam se da ćemo imati priliku da naše đake i dalje uveseljavamo na ovaj način, jer nam je svakako cilj povezivanje našeg područja delovanja, građana i škola sa Republikom Srbijom i isticanje tih posebnih veza jer zajedno možemo više da učinimo za našu zajednicu - kaže predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Ovaj izlet za vreme letnjeg raspusta deci je dobro došao kako bi videli svoje školske prijatelje, ali i upoznali nove drugare iz susednih mesta. Na svojim licima nisu krili oduševljenje, sa željom i nadom da će ovakvih izleta i putovanja biti još više.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.