Srpska zajednica čuva sećanje na Miloša Vojnovića

Na vukovarskom gradskom groblju u ponedeljak 25. oktobra održan je parastos prvom predsedniku Zajedničkog veća opština Milošu Vojnoviću.

Maja Milanović 25.10.2021.
Miloš Vojnović parastos

Parastosom i polaganjem venaca 25. oktobra uz prisustvo članova najuže porodice, prijatelja i poštovalaca obeležena je devetnaesta godišnjica smrti prvog predsednika Zajedničkog veća opština i jednog od osnivača i potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke Miloša Vojnovića. Nakon parastosa kojeg je služio prvi vukovarski paroh Saša Kuzmanović predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić obratio se prisutnima.

- Okupili smo se danas da se prisetimo našeg prvog predsednika Zajedničkog veća opština, čoveka koji je u onim mračnim vremenima bio jedan od svetionika naše zajednice. Našoj zajednici je dao ono što je najvrednije, svoj život, jer način na koji je radio, dosledno i do kraja, zbog čega i njegova porodica trpi, vredan je sećanja. Treba da se sećamo ljudi koji su značajni u našoj zajednici, pogotovo mlađe generacije treba da znaju ko je bio i šta je radio Miloš Vojnović. Svetlo koje je tada sijalo u mraku i danas treba da gori u nama i treba da znamo odakle smo krenuli i kuda smo pošli. Neka mu je večna slava i hvala – rekao je Drakulić.

Prisutnima se obratio i Nebojša Vojnović, sin pokojnog Miloša.

- Velika čast je što se svake godine okupljamo na ovaj dan, hvala Vam u ime moje porodice i mene. Kažu da vreme leči sve. Ne leči, čovek samo nauči da živi sa tim gubitkom, ali dokle god mi držimo sećanje na Miloša i on sa nama živi.

Miloš Vojnović rođen je u Glini 1952. godine, a od 1961. godine živeo je u Vukovaru. Za predsednika Zajedničkog veća opština izabran je 1997. godine i na toj funkciji ostao je do 2001. godine. Preminuo je 25. oktobra 2002. godine nakon hajke koja je na njega podignuta u hrvatskoj javnosti u trenutku kada je hteo da se povuče iz politike i vrati se poslu sudije.