Staro groblje u Ostrovu zaraslo i skoro zaboravljeno

U ataru sela Ostrovo, negde na pola puta prema Nuštru, nalazi se staro groblje koje je danas zaraslo u korov i do njega je teško doći.

Srđan Sekulić 05.11.2021.
Ostrovo groblje naslovna

Iz praktičnih razloga meštani Ostrova su zbog udaljenosti prvobitnog groblja, nakon Drugog svetskog rata odlučili da na drugom mestu formiraju groblje. S vremenom neki grobovi i spomenici sa starog groblja izmešteni su na novo groblje, ali je dobar deo ostao tamo gde su se prvobitno našli.

- Staro groblje u Ostrovu nastalo je verovatno u prvoj polovini 18. veka po nekim podacima do kojih smo došli. Tamo se sahranjivalo sve do 1955. godine, a već posle Drugog svetskog rata počelo se sahranjivati na novom groblju na ulazu u Ostrovo iz pravca Nuštra. Zemljište za to novo groblje darovali su Vaso Dabić i Sreto Panić, a Vasi Dabiću poginula su dva sina u ratu i da ne bi išli tako daleko na groblje oni su svoju zemlju darivali da se na njemu podigne novo. Na tom novom groblju sahranjeni su oni koji su 1945. godine odvedeni i streljani kod Zagreba i tamo su ekshumirani, a potom preneti u Ostrovo – ističe ostrovski hroničar Desimir Panić.

Ostrovo groblje 3

Desimir Panić

Među spomenicima do kojih smo uspeli da dođemo nalazi se i kapela porodice Panić, ali i niz drugih spomenika kako čitavih tako i devastiranih dok do dobrog dela spomenika nismo uspeli ni da dođemo.

- Moj pradeda Ignjat Panić je umro 1925. godine i godinu dana kasnije podignuta je kapela koja se još uvek nalazi na tom groblju, istina u lošem stanju, ali ipak nije porušena. Nadam se da će se neko setiti da obnovi to groblje, da se sredi i da se tamo može normalno prići. Pre desetak godina pokušali smo preko opštine Markušica nešto da uradimo, ali na tome se stalo i groblje je ponovo zaraslo u korov i šiblje. To bi se trebalo barem jednom godišnje očistiti, a pre toga potpuno otkloniti raslinje koje je tu niklo – naglašava Panić.

Ovde sahranjeni i streljani Sremci

groblje u ostrovu

Za vreme poslednjeg rata ovo groblje bilo je u rukama hrvatske vojske, a tragovi njihovog prisustva vidljivi su i danas poput ustaškog slova U i nacističkog kukastog krsta. Međutim, spomenici kao i pomenuta kapela nisu drastičnije devastirani i gotovo su netaknuti.

- Na ovom groblju nalazi se i grobnica u kojoj je sahranjeno 27 ljudi koji su za vreme Drugog svetskog rata na ulazu u selo streljani od strane ustaša. Radi se o meštanima sremskih sela, mahom iz Ležimira. Oni su na tom groblju pokopani, a postoji i ploča koja svedoči o njihovom stradanju. Još uvek ima potomaka koji se interesuju za tu grobnicu, međutim, trenutno je fizički pristup grobnici nemoguć – napomenuo je naš sagovornik.

Staro groblje u Ostrovu prostiralo se na četiri hektra, a svojevremeno su u njegovoj blizini lovci posadili drveće tako da je ceo prostor bio i održavan. Stara groblja postoje u još nekim mestima, negde se održavaju, a negde su gotovo i nevidljiva.

Groblje ostrovo 2

- Pokojni vladika Lukijan je svojevremeno imao inicijativu i koliko mi je poznato poslao je dopis sveštenicima da se stara groblja, tamo gde ih ima, označe i urede jer poznato mi je da i u nekim drugim mestima postoje stara groblja, slična ovom našem – zaključio je Panić.

Za loše stanje ovog, ali i sličnih mesta na kojima nam počivaju preci, nema opravdanja. Oni su svedočanstvo našeg prisustva na ovim prostorima, ali i mesta koja bi nam trebala biti sveta jer na njima počivaju oni koji su nam u nasleđe ostavili mnogo toga zbog čega smo dužni da brinemo barem o mestu njihovog večnog počivališta.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.