Sve veći interes dece za pisanjem poezije

Završno veče konkursa Deca pesnici roda svoga održano je u utorak 20. juna u Srpskom domu u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

Maja Milanović 21.06.2023.
Deca pesnici roda svoga naslovna

Sala Srpskog doma u Vukovaru sinoć je bila ispunjena dečijim smehom zahvaljujući manifestaciji koju već osmu godinu organizuje županijsko Veće srpske nacionalne manjine. Završno veče projekta održano je sinoć kada su proglašeni, pročitani i nagrađeni najbolji ovogodišnji radovi.

- Finansijski pokrovitelj pojekta je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a od prošle godine se uključila i Vukovarsko-sremska županija. U projektu učestvuju deca iz škola u kojima se nastava izvodi po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i veoma smo zadovoljni ovogodišnjim brojem prijavljene dece – rekao je predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Projekat je započeo konkursom za poetske radove učenika sedmih i osmih razreda Osnovnih škola na unapred predložene teme, a tema „Ljubi bližnjeg svoga“ je najviše privukla dečiju pažnju. Zaprimljena su 23 rada iz osam Osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu a radove je ocenjivala stručna komisija koju su činile profesorke Milica Stojanović, Jadranka Radošević, Snežana Šević, Milica Šarčević Tunjić i Vesna Vujić.

- I ove smo godine prezadovoljni brojem dece koja su učestvovala u konkursu s obzirom na to da je kraj školske godine i da smo neke naše aktivnosti malo prolongirali. Imali su dosta školskih obaveza i nacionalne ispite u osmom razredu, ali deca su se rado odazvala. Pokazali su interes, želju i volju da govore na svom maternjem jeziku i ono što je nama posebno važno jeste pisanje rukopisne ćirilice gde su takođe pokazali veliki trud, volju i rad i ove godine smo dobili prelepe radove – kaže voditeljka projekta i članica komisije Vesna Vujić, koja objašnjava kako je komisija birala najbolje radove za prva tri mesta, ali i najlepši rukopis.

- Deca se sve više trude, navikli su na ovu aktivnost i to je jedan od retkih konkursa gde se insistira na pesničkim radovima. Pisanje poezije je puno teže nego pisanje literarnog proznog rada. Međutim, posle svih ovih godina i mentori su navikli šta treba od njih da traže, svi zajedno smo se naučili novom načinu pisanja i izražavanja, naučili smo da oslobodimo svoje emocije na još lepši i kvalitetniji način i učenici to svake godine sve bolje i bolje rade – dodaje Vujić.

Poseban značaj ovogodišnjih tema

Teme ovogodišnjeg konkursa zapravo su bile posvećene istorijskoj poseti patrijarha Porfirija Vukovaru gde su organizatori još jednom hteli da naglase i daju značaj ovom posebnom događaju. Za najlepši rukopis nagrađena je Anja Grabovac iz Osnovne škole Bobota, treće mesto u pisanju poezije zauzela je Milica Čelar iz Osnovne škole Borovo, druga je bila Ella Tomić iz Osnovne škole Bršadin, dok je ovogodišnja pobednica Nikolina Gavrilović učenica Osnovne škole Negoslavci.

Deca pesnici roda svoga tekst

- Izabrala sam temu za pisanje „Ljubi bližnjeg svog“ i nije mi bilo teško da napišem rad. U svom radu sam pisala o tome kako treba da poštujemo jedni druge i verujemo i vodimo se svojom verom. Inače u slobodno vreme volim da pišem, pisala sam neke pesme kada mi to školske obaveze dozvole. Omiljeni pesnici su mi Desanka Maksimović i Jovan Jovanović Zmaj – izjavila je pobednica ovogodišnjeg konkursa učenica sedmog razreda Osnovne škole Negoslavci Nikolina Gavrilović.

Ovo završno veče konkursa Deca pesnici roda svoga književno-scenskim prikazom ulepšali su učenik muzičke škole Novak Kolar, profesorka Jelena Ilić Topolac, pesnikinja Marija Viktorija Živanović, beogradski glumac Aleksandar Lazić i pesnik Miodrag Jakšić.

- Ovaj program je osmišljen tako da ćemo da govorimo najlepšu poeziju posvećenu ljubavi, pevaćemo lepe pesme koje možda nismo dugo čuli ni mi ni deca koje takođe govore o ljubavi prema bližnjem svom, prema svom narodu, prema roditeljima, omiljenoj osobi i prema svim ljudima ovoga sveta. Govorićemo i neke misli i citate velikih pisaca koje bi voleo da ostanu deci u uspomeni i sećanju. Na ovoj manifestaciji nastupaju najtalentovanija deca koja pišu poeziju na srpskom jeziku što je danas potisnuto i poezija možda nema značaj kao nekada, ali kada želimo da citiramo i da se pozivamo na prave vrednosti uvek to uzimamo iz dela pesnika. Siguran sam da će i među ovom decom biti onih koje ćemo mi ili naši potomci nekada citirati – zaključuje Jakšić.