Sve više učenika na Letnjoj školi srpskog jezika i kulture

U organizaciji SKD Prosvjeta i Srpskog narodnog veća po drugi put je održana Letnja škola srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj” za srednjoškolce.

Maja Milanović 24.07.2023.
letnja škola naslovna

Ovogodišnja Letnja škola srpskog jezika i kulture održana je od 12. do 18. jula u odmaralištu „Cvrčak” na Viru. Letnja škola za srednjoškolce namenjena je učenicima prvog, drugog ili trećeg razreda srednje škole, koji nisu uključeni u redovan program školovanja za srpsku nacionalnu manjinu.

Cilj Letnje škole jeste da kod učenika probudi dodatni interes, obogati i proširi saznanja o kulturi i jeziku srpskog naroda i da doprinese očuvanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta. Na taj način učenici kroz različita predavanja i radionice upoznaju se sa srpskim jezikom, književnošću, istorijom, geografijom, kulturom i umetnošću Srba.

- Ove, kao i prošle, godine kada smo prvi put imali srednjoškolsku grupu na letnjoj školi, bio sam zadužen za umetničku radionicu. Prošle godine smo proučavali vizuelnu umetnost, tačnije umetnička dela Milene Pavlović Barili na osnovu kojih su učenici imali zadatak u vidu samostalnog praktičnog rada. Ove godine su takođe imali samostalni praktični rad nakon teoretskog predavanja, ali smo se ove godine bavili srpskim filmom. Učenici su, nakon što su se upoznali sa srpskim filmom, kroz izabrana muzička dela, odnosno, dela filmske muzike, imali zadatak posle toga da među predloženim insertima iz kultnih domaćih filmova izaberu onaj koji im najviše odgovara i pokušaju da ga reprodukuju. Ukupno je bilo devet grupa učenika, dakle devet različitih inserata iz različitih filmova i mogu da kažem da su skoro svi učenici uspešno odradili replike. Zadatak je bio da izvrše adaptaciju prostora u kome se trenutno nalaze tako da što bolje podseća na izabrani insert – rekao nam je voditelj umetničke radionice Bojan Lazić.

Ovogodišnji broj učenika je veći nego prošle godine, što je dovoljan pokazatelj da decu zanima ovakav vid sticanja novih znanja o poreklu svog naroda. Ukupno 41 srednjoškolac besplatno je sedam dana na Viru vredno učio, radio, ali i imao sasvim dovoljno slobodnog vremena za različite izlete i sticanje novih prijateljstava.

- Ovo mi je drugi put da učestvujem na Letnjoj školi i ove godine mi je bilo još bolje. Prošle godine sam bio oduševljen, ali ove sam još više, posebno jer smo zreliji i odmah lakše shvatamo gradivo. Imali smo organizovane i različite izlete koji su dopunili predavanja i radionice. Sve pohvale i za organizaciju i nastavnike. Najviše su mi se svidela predavanja gde smo kroz igru, kvizove i slično naučili određeno gradivo. Volim učiti o poreklu svog naroda jer uvek saznam nešto novo ili nadopunim već postojeće znanje i posebno mi je drago što imam priliku da učestvujem na ovakvim i sličnim programima – kaže srednjoškolac Marko Košević iz Darde, učenik drugog razreda Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Letnja škola i za osnovce

Pomenuta Letnja škola organizovana je i za decu osnovnoškolskog uzrasta koji nastavu pohađaju po modelu C ili dolaze iz mesta u kojima nije organizovan nijedan oblik školovanja predviđen za srpsku nacionalnu manjinu. Po završetku škole za srednjoškolce, na Vir dolaze dve grupe po 65 osnovca, kada će takođe svaka grupa sedam dana razvijati i sticati znanje o svom poreklu.

letnja škola tekst

- Sa srednjoškolcima je program više baziran na projektnu nastavu, na izlete i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, dok program za osnovnoškolce više liči na klasičnu nastavu uz druge dodatne aktivnosti. Dobar deo učenika koji su sada pohađali letnju školu za srednjoškolce, bili su učenici koji su dolazili i kao osnovci, tako da je i to pokazatelj kvaliteta škole i njihove želje i volje za radom. Ovde se deca iz svih krajeva Republike Hrvatske susreću i međusobno razmenjuju iskustva, a razmenjujući iskustva uviđaju koje su sličnosti i razlike među njima i samim tim šire svoje vidike i prijateljstva. Siguran sam da će svi oni ostati u kontaktu do sledeće godine i dogovarati se da se opet prijavljuju zajedno na Letnju školu, a vrlo je moguće da će dobar deo tih kontakata ostati i posle završetka srednje škole. Ta deca su ista jer pripadaju istom narodnom korpusu, a različita su po tome što žive u različitim delovima zemlje i ovo je jedan od načina da se povežu i zbliže – dodaje Lazić.

S obzirom na činjenicu da se polaznici Letnje škole sami prijavljuju na pomenuti program i da voditelji programa ne insistiraju na proveri stečenih znanja, deca još lakše i sa većom voljom šire svoje znanje o srpskoj kulturi, istoriji, tradiciji i poreklu svog naroda.