Sveska izazvala buran početak školske godine u Dardi

Sveska sa motivom hrvatske zastave i vojnika koju je Opština Darda poklonila učenicima na početku školske godine izazvala lavinu komentara.

sporna sveska darda

Da i početak školske godine može izazvati buru pokazalo se u Opštini Darda. Buru nisu izazvale epidemiološke mere zbog koronavirusa, jer iste su manje striktne nego pre, već beležnice koje su u ponedeljak podeljene učenicima Osnovne škole Darda i područne škole Mece. Naime, deo meštana opštine Darda smatra da su one neprikladne jer su njihove „školarce“ na školskim klupama dočekale sveske s motivom hrvatske zastave, vojnika i natpisom „Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili, nemamo ništa s tim“.

Poklon je to od Opštine Darda kojom od 2005. godine neprikosnoveno upravlja HDZ-ov načelnik Anto Vukoje. Opština Darda potrošila je oko 150.000 kuna kako bi više od 460 školaraca dobilo radne sveske, kutije s radnim materijalima, likovne mape i školski pribor za novu školsku godinu. Takvu praksu imaju već nekoliko godina čime žele pomoći velikom broju svojih meštana koji su u teškoj financijskoj situaciji.

Protiv hvale vredne prakse dakako niko nema ništa protiv, ali donacija je spomenutom delu meštana sporna zbog sveski na čijim se koricama nalazi vojnik i spomenuti natpis. Fotografiju, po mišljenju dela meštana, sporne sveske objavila je ranije na fejsbuku sestra jedne dvanaestogodišnje školarke. Ona je izrazila svoje nezadovoljstvo, a podršku su joj pružili brojni istomišljenici, što je izazvalo lavinu komentara.

Načelnik: „Kome ne odgovara neka vrati“

Načelnik Opštine Darda Anto Vukoje, koji se odmah javio na telefon potpisniku ovih redova, što u ovakvim situacijama nije baš uobičajeno, u svemu ne vidi nikakav problem, a brojne komentare smatra nepotrebnim dizanjem tenzija.

– Sveske su podeljene svim učenicima bez obzira na nacionalnu, versku i rasnu pripadnost i ako nekome nešto ne odgovara, neka vrati. Mi smo dali inicijalnu ideju i tražili da naglasak bude na domoljublju, oni su poslali rešenja i odabrali smo deset s domoljubnim motivima. Sveske su kupovane od dobavljača s kojim godinama surađujemo u kompletu, bez ciljane namere, i naslovnice imaju različite motive koji prikazuju hrvatske prirodne bisere, na jednoj imamo Luku Modrića, a prošle godine bilo je isto tako domoljubnih motiva, kao i ban Jelačić i Nikola Tesla. Do sada nismo dobili nikakav prigovor na podeljeni materijal – rekao je načelnik Vukoje.

I zaista, prema informacijama iz škole, niko od dece ili roditelja nije ništa od dobivenog vratio niti izrazio nezadovoljstvo zbog beležnica. Za mišljenje o ovom slučaju pitali smo i aktuelnog zamenika župana Osječko-baranjske županije iz reda pripadnika srpskog naroda Radomira Čvarkovića.  Reč je o nekadašnjem bliskom saradniku Ante Vukoje kome je SDSS-ovac Čvarković bio dugogodišnji zamenik. Njega smo telefonski kontaktirali neposredno nakon što je sa svojim stranačkim kolegama komentarisao ovaj slučaj.

-Činjenica je da sveske koje  se godinama dele učenicima na području Opštine Darda svake godine imaju razne motive pa tako i ove godine. U hrvatskoj zastavi ne vidimo ništa sporno jer živimo u Hrvatskoj, ali moram priznati da mi silueta vojnika, kao i čiji je to vojnik, te u najmanju ruku sporan, ali jasno vidljiv natpis nisu jasni. Bilo bi dobro znati na koga se odnosi taj natpis i time bi puno toga bilo jasnije, ali to bi trebalo pitati one koji su učestvovali u procesu nabave – rekao je Čvarković.

Nakon što su brojni mediji preneli fotografiju, kao i poruku koju je na fejsbuku objavila sestra školarke, njena objava koja je uzburkala javnost ubrzo više nije bila dostupna. Kako je navela za jedan medij ona je nije obrisala, nego ju je neko prijavio za govor mržnje, pa je fejsbuk uklonio njen sadržaj sa profila.