Takmičarski pucanj odzvanjao borovskim Gracom

U prostoru Lovačkog društva Borovo održan je prvi Kup Zajedničkog veća opština u gađanju karabinom u metu srndaća na 100 metara.

Maja Milanović 30.05.2022.
Kup Zajedničkog veća opština u gađanju karabinom u metu srndaća na 100 metara

Nakon što je Zajedničko veće opština već drugi put uspešno organizovalo Kup takmičenje u gađanju glinenih golubova, došlo se na ideju da se pokrene i Karabinski kup kako bi se lovačka društva sa ovoga područja još više povezala i osnažila. Prvi domaćin ovoga događaja bilo je Lovačko društvo Borovo, gde su se 29. maja prvi put čuli zvuci ispaljenih metaka karabina na ovakvom vidu takmičenja.

- Ovo je jedna interesantna manifestacija zato što je nova i radi se po propozicijama Hrvatskog lovačkog saveza. Pucamo na metu srndaća na 100 metara 3 hica i raspucavanje dolazi sa štapa ukoliko budu izjednačeni rezultati. Danas imamo 12 ekipa prijavljenih, to su ekipe koje su sa područja delovanja Zajedničkog veća opština, naša susedna društva sa kojima imamo dosta dobru saradnju. Posećujemo se godinama, što u lovovima, što na ovakvim takmičenjima - rekao je potpredsednik Lovačkog društva Borovo Jovan Ajduković.

Domaćini su organizovali tehničke stvari oko bezbednosti lovaca, načina gađanja i pravila takmičenja, dok je Zajedničko veće opština finansijski pomoglo takmičenje od pehara, meta, majica, diploma i zahvalnica.

- Ova ideja je prošle godine jako dobro prihvaćena i drago mi je što smo uspeli da ju sprovedemo u delo. Lovačko društvo Borovo je prihvatilo tu prvu organizaciju i zahvaljujem im se na tome. Verujem i nadam se da će danas sve proći kako treba. Isto tako se nadam da će u narednom periodu neka druga udruženja isto tako preuzeti na sebe organizaciju za ovaj događaj. Mi jesmo na sastanku sa lovačkim udruženjima već dogovorili koja lovačka društva će to u narednom periodu prihvatiti, ali ostaje da vidimo da li će tako i biti – izjavio je predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

Kup Zajedničkog veća opština u gađanju karabinom u metu srndaća na 100 metara Dejan Drakulić

Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić sa šampionima

Jedan od takmičara na ovome lovačkom okupljanju bio je i Dejan Gagulić iz Ostrova, koji je lovac već 25 godina i ljubav prema lovu nasledio je od oca.

- Što se tiče ovoga vida pucanja gledali smo na televiziji i internetu pa smo dobili želju da i mi to pokrenemo. Borovo je uzelo prošle godine na sebe organizaciju, pa smo mi sledeći krenuli sa ovim vidom takmičenja. Lovci to vole, ovo je naše nadmetanje, dokazivanje i želja za dobrim rezultatima. Ekipno danas učestvujemo sa dve ekipe. Trenutno najviše volim lov sa čeke, tako to sa godinama stigne. Najveći problem je što se slabo mladi uključuju u lov, po Zakonu više ne možemo da vodimo decu u lov kao što smo moje kolege i ja kao mali išli sa očevima, mislim da smo mi tako i zavoleli lov. Sada je bilo polaganje lovačkog ispita za 500 kuna, to je stvarno super povoljna cena i mi smo u selu uspeli da nakupimo šest do sedam lovaca da polože ispit, koliko će ih ostati u tome to ćemo da vidimo - kaže Gagulić.

Od 12 prijavljenih ekipa, prvo mesto odneli su domaćini. Drugi su bili članovi LD Bršadin, a treća ekipa LD Vera 2. Pobednička ekipa nastupila je u sastavu: Nebojša Krstonošić, Jovan Ajduković i Branko Puškar.

U pojedinačnom delu prvo mesto je osvojio Živojin Jerković, drugo Veljko Horvat, a treće Milan Dabić.

Duga tradicija Borovskog lovačkog društva

Lovačko društvo Borovo postoji 101 godinu i ove godine planiraju da povodom toga ogranizuju akademiju koju zbog koronavirusa prošle godine nisu mogli da proslave.

- Ove godine smo puštali divljač u lovište, pustili smo 15 jedinki zeca i trenutno radimo na povećanju populacije divljači kod nas, okupljanju mladih i gledamo da povećamo broj članstava.  Trenutno imamo sezonu lova na srnadaća, u avgustu mesecu lov na prepelice, u septembru lov na patke, onda fazan, dok se svinje love cele godine. Takođe dajemo akcenat lovu na štetočine jer je to potrebno radi očuvanja sitne i plemenite divljači - dodaje Jovan Ajduković.