U Boboti će izrađivati srpske nošnje i pomagati svom KUD-u

Udruženje Čuvari pravoslavlja i srpske kulture iz Bobote na godišnjoj izveštajnoj skupštini predstavilo svoj novi projekat.

Srbi Hr 02.02.2022.
Čuvari pravoslavlja i srpske kulture iz Bobote

Redovnu godišnju izveštajnu skupštinu bobotsko udruženje Čuvari pravoslavlja i srpske kulture iskoristilo je da javnosti predstavi svoj novi projekat pod nazivom ”Očuvanje kulturne baštine Srba u zapadnom Sremu”. Projektu je finansijsku podršku pružilo Srpsko narodno veće iz Zagreba sredstvima u iznosu od 50 hiljada kuna, a biće realizovan u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine.

Osnovni cilj, kako je rečeno, je očuvanje kulturne baštine i običaja Srba u zapadnom Sremu i to putem obnove, šivenja i promovisanja srpske narodne nošnje zapadnog Srema. Programom će kroz edukativne radionice biti obuhvaćene žene i mladi koji će na taj način sticati veštinu izrade srpske narodne nošnje i drugih predmeta čime će pridoneti očuvanju tradicije i pripadnosti srpskoj zajednici.

– Za ovaj projekat sredstva smo tražili i dobili od SNV-a. Utrošićemo ih za kupovinu šivaćih mašina, kako bi devojke, žene i svi koji to žele kroz 25 radionica projekta, naučili osnovne elemente izrade narodne nošnje Srba zapadnog Srema. Za kupovinu materijala za nošnje planiramo iznos od preko 10 hiljada kuna. Tako izrađene nošnje poklonićemo našem KUD-u Đoko Patković, da im služe za rad i nastupe – objašnjava predsednica udruženja Ljubica Bauković.

Kroz projekat će, osim radionica šivenja, biti provedene i popratne aktivnosti poput organizovanja radionica tradicionalnog pevanja i radionica za pripremu, izradu i prijavu projektnih predloga udruženja na konkurse. Pored toga udruženje će organizovati i večeri srpske poezije.

Voditelj kancelarije Srpskog narodnog veća u Vukovaru Miloš Miodragović, koji je takođe bio prisutan na skupštini, ponudio je prisutnima tehničku i stručnu pomoć u pisanju projektnih predloga.

Članovima udruženja obratio se i zamenik vukovarsko-sremskog župana i član Programskog saveta SNV-a Srđan Jeremić i pozvao ih da se za finansijsku pomoć obrate i županiji, koja, kako je rekao, takođe ima razloga da pomogne rad ovog udruženja.