U Dalju održani 11. Milankovićevi ciklusi

U organizaciji KNC „Milutin Milanković“ u Dalju su u nedelju 27. maja održani 11. Milankovićevi ciklusi kojima je obeležena 139. godišnjica rođenja ovog velikog naučnika.

Slavko Bubalo 28.05.2018.
Milankovićevi ciklusi-prezentacija

Stalna muzejska postavka obogaćena je sa dva nova modela posvećena suncu, a pošto je prošle godine otpočeo projekat „Zapisa kretanja Sunca“ odlučeno je da čitav ovogodišnji program bude u znaku ovog nebeskog tela koje život na našoj planeti čini mogućim.

Projekat je na samom početku programa predstavio prof. dr Hrvoje Glavaš sa Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija u Osijeku.

- Danas svi manje-više koristimo fotoaparate sa mobilnih telefona, ali najčešće nismo svesni ograničenja samog zapisa. Zbog toga se starije generacije ponekad sa nostalgijom sećaju fotografskog papira. Pokušali smo da tom starom tehnikom koja je već pomalo zaboravljena napravimo jedan zapis kretanja sunca. Uradili smo tri primerka od kojih nam je samo jedan u potpunosti uspeo. Mi smo ih prikazali sve, a sa projektom ćemo nastaviti poučeni greškama koje smo do sada uočili. Na fotografijama koje su tako nastale vidi se kretanje sunca tokom proteklih šest meseci. Zapis je dobijen tako da je na konzervi čija je unutrašnjost obojana u crno izbušena jedna mala rupica kroz koju je prolazila svetlost. Svetlost je na fotografskom papiru postavljenom u konzervi ostavljala zapis koji evo nakon šest meseci imamo priliku da vidimo – objasnio je prof. Glavaš.

Novi modeli u muzejskoj postavi

U nastavku programa magistar Rade Manojlović predstavio je model Merkura iz projekta „Planetarijum Milutina Milankovića“, a zatim su u Milankovićevoj „Svemirskoj sobi“ prikazani novi modeli u stalnoj muzejskoj postavci. Gosti su imali priliku videti reljef osunčavanja Zemlje, hologramsku projekciju Sunca i mehanizme za pokazivanje Milankovićevih ciklusa. Svi ovi modeli delo su tima dr Aleksandra Petrovića i inženjera Radomira Putnika.

Milankovićevi ciklusi-Merkur

- Tokom prošle godine bili smo vrlo aktivni i uspeli smo da u Milankovićevu kuću unesemo ova tri nova modela koji treba da ilustruju Milankovićevu teoriju o promeni klime. Uradili smo trodimenzionalni reljef osunčavanja koji pokazuje kako su se dešavala osunčavanja na našoj planeti u proteklih 600.000 godina. To je zanimljivo jer je urađen prema njegovoj ideji za koju on u svoje vreme nije imao dovoljno tehničkih sredstava da to izvede. Uradili smo računarsku simulaciju kojoj je bilo potrebno nedelju dana da to izračuna, a onda smo uradili trodimenzionalni model. Hologramskom projekcijom Sunca smo uradili i konkretizaciju svega toga. Napravili smo i tzv. Milankovićeve časovnike, a on ih je imao tri i njima je merio jedno drugačije vreme, ne ovo naše efemerno, nego ono koje predstavlja na hiljade godina. Njima merimo cikluse od 100.000, 41.000 i 24.000 godina i pokazujemo da kada ulazimo u Milankovićevu kuću u stvari ulazimo u jedno drugo vreme – slikovito se izražava prof. Petrović.

„Sunce je na polovini svog života“

„Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa“ ove godine uručena je akademiku SANU Zoranu Kneževiću koji je okupljenim gostima održao zanimljivo predavanje o Suncu.

- Svaka nagrada predstavlja čoveku zadovoljstvo pogotovo kada je primi od nekoga za koga zna da razume ono zbog čega se ona dodeljuje. U ovom slučaju radi se o jednoj dugogodišnjoj aktivnosti na popularizaciji i upoznavanju šire javnosti sa delom Milutina Milankovića – rekao je povodom ovog priznanja akademik Knežević koga smo u šali upitali hoće li nas Sunce još dugo grejati.

- Hoće, nemajte brige. Prema onome što znamo Sunce je sada negde na polovini svog života, ako to možemo tako da nazovemo, koji će trajati ukupno deset milijardi godina. Pet milijardi godina ono već svetli na našem nebu i svetliće još toliko.

Na samom kraju programa uz pomoć teleskopa, kamere i filtera za svetlost posetioci su imali ekskluzivnu priliku da zavire u Sunce putem prenosa na platno u sali.

Program je upotpunjen i muzičkim delom u kom su učestvovali učenica osječke Muzičke škole „Franjo Kuhač“ Violeta Tomašević, koja je na violini izvela Vivaldijevo „Sunčano proleće“ i solista Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka tenor Predrag Stojić, koji je izveo kompoziciju „O sole mio“. Oboje su nastupili uz klavirsku pratnju Igora Valeria.