U Dragoviću osveštana crkva čija je izgradnja započela 1940. godine

U Dragoviću kod Pakraca osveštana crkva Prenosa moštiju Svetog Prvomučenika i arhiđakona Stefana i molitveno proslavljena hramovna slava.

Dragović obnova hrama svetog velikomučenika i arhiđakona stefana

Petnaesti dan avgusta 2020. godine u selu Dragović kod Pakraca dugo će se pamtiti jer je nakon punih 80 godina konačno završena izgradnja crkve Prenosa moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana započeta još 1940. godine uoči početka Drugog svetskog rata. Naime, crkva je bila pod krovom, ali njena izgradnja nakon rata nije nastavljena. Na unutrašnje uređenje i izgradnju ikonostasa čekala je punih osam decenija.

Crkvu je uz sasluženje brojnog sveštenstva osveštao episkop pakračko-slavonski Jovan (Ćulibrk) čijim dolaskom na mesto episkopa u ovoj eparhiji su na mnogim crkvama započeti radovi na obnovi ili izgradnji. Obnova crkve u Dragoviću započeta je pre četiri godine.

– Treba istaći da velike zasluge za obnovu crkve u Dragoviću ima i naš sveštenik protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović koji je zadnjih nekoliko godina uložio zaista veliki napor da se ta crkva konačno završi. To je po gabaritima nevelika crkva koja u ratu nije bila spaljena ili rušena i u celom tom kraju ona je jedan je od retkih objekata koji je ostao netaknut pa je samim tim bilo i lakše nastaviti njenu obnovu – kaže zamenik gradonačelnice Pakraca iz redova srpske zajednice Nikola Ivanović koji je prisustvovao ovom događaju.

Ivanović ističe da je ovaj događaj bio zaista radostan, ne samo za meštane ovog sela nego i za narod celog tog kraja.

– Dan je bio zaista lep i nakon svih ovih komemoracija koje smo imali u avgustu trebalo nam je ovako nešto da nas malo podigne i okrepi. Dan za danom imao sam priliku da slušam priče iz tog krvavog avgusta 1942. godine, kako su bez ikakve krivice i na pravdi Boga ubijani ljudi i deca i onda nam je ovo došlo kao nekakva uteha i nada. Ovdašnji narod je konačno dobio završenu crkvu u kojoj su se i ranije održavale službe iako ona nije bila do kraja završena, ali ovo sada je nešto sasvim drugo – ističe Ivanović.

U selu ne živi mnogo ljudi. Prema popisu iz 2011. godine bilo ih je tek 64 dok ih je danas upola manje.

– U Dragoviću, koje je i ranije bilo naseljeno isključivo Srbima, danas živi nešto oko trideset ljudi, ima nešto dece i desetak mlađih od 18 godina. U selu ima jedna zanatska radnja, nekoliko porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i selo živi, a stanovništvo se bori za svoje mesto pod suncem. Današnji dan za njih je bio veliki, a prota Đorđe rekao je da je bio istorijski jer su konačno dobili obnovljen hram u kome će se okupljati ne samo meštani Dragovića nego i okolnih mesta – kaže naš sagovornik.

Članovi Veća srpske nacionalne manjine grada Pakraca pomogli su organizaciju sa osveženjem, prota Teodorović je organizovao posni ručak, a za kulturni deo programa pobrinuli su se članovi pododbora SKD Prosvjeta iz Pakraca sa nekoliko pesama. Nakon svega održano je narodno druženje i veselje.

Preobraženje u Manastiru Orahovica

U pakračkom kraju bilo je svečano i nekoliko dana kasnije odnosno 19. avgusta kada je liturgijski proslavljeno Preobraženje Gospodnje što je u ovom manastiru jedan od dva najveća praznika. Prvi je hramovna slava Prenosa moštiju svetitelja Nikolaja koja se proslavlja 22. maja. I ove godine u manastiru se na Preobraženje okupio veliki broj vernika, ali su zbog situacije sa koronavirusom izostala višednevna saborovanja.

– Mi smo organizovali jedan autobus i kombi kojim smo dovezli stolove da imamo tamo gde da sedimo. Bili su nam gosti iz Silaša koji su uz jedno naše kulturno-umetničko društvo izveli jedan program tako da imamo jednu lepu sliku za pamćenje gde zajedno plešu folkloraši iz istočne i zapadne Slavonije. Tamo se inače bude po dva dana, ali ovoga puta, iz poznatih razloga, to je izostalo. Ovdašnji narod voli ovo mesto i tu se oseća lepo i slobodno jer je manastir u prirodi i daleko od svake ljudske užurbanosti i briga – zaključuje Nikola Ivanović.