U KNC „Milutin Milanković“ promovisan novi roman Drage Hedla

Novi roman osječkog novinara Drage Hedla „Vrijeme seksa u doba nevinosti“ doživeo je svoju promociju i u Dalju. Pored samog autora knjigu su u Kulturno-naučnom centru „Milutin Milanković“ predstavili pesnik Đorđe Nešić i književni kritičar, scenarista i dramaturg Davor Špišić.

Slavko Bubalo 15.03.2019.
Dalj-promocija-knjige Drago Hedl

Ovaj roman Drage Hedla je svojevrsni nastavak priče sa „Donjogradske obale“, a predstavlja sentimentalno preispitivanje sredovečnog čoveka koji je zakoračio u poslednju trećinu svog života i koji pokušava da utvrdi da li bi u životu možda bolje prošao da je određenog dana, figurativno rečeno, išao levom a ne desnom stranom ulice i da je na svom putu sreo neku drugu osobu, koja mu je možda taj život promenila, a ne onu na koju je tada naišao.

- To su pitanja koja u određenim trenucima svi sebi postavljaju i na koja traže odgovor jer naprosto neke stvari ne znamo kako bi izgledale da su se neki detalji drugačije odigrali. Da li je to pametno ili ne, to ne znam, ali znam da je glavni junak mog romana zalutao jer je to hteo da ispita pa se vratio nekim svojim mladalačkim ljubavima i video da stvari koje su se  završile pre nekih trideset godina više nije moguće nastaviti – objašnjava Hedl nit koja prožima njegovu novu knjigu.

Prema mišljenju književnog kritičara Davora Špišića Hedl je kao književnik jedinstvena pojava i piše literaturu na svetskom nivou.

- On ne samo što je vrsan pisac, koji na najbolji mogući način zadovoljava sve umetničke kriterijume, nego unutar svoje literature uvek odgovorno radi važan posao. To je nešto što ga sigurno izdvaja jer i u rangu krimi romana i u ovom intimističkom žanru, u kakvom su napisani romani „Donjogradska obala“ i „Vreme seksa u doba nevinosti“, uvek ne samo da zadovoljava visoke literarne postulate, zbog čega kao čitaoci uživamo u njegovoj literaturi, nego se uvek unutar tih slojeva njegove proze krije i jaka društvena angažovanost, poruka, nešto više što, rekao bih, ostaje i za budućnost – ističe Špišić.

Ekranizacija i dramatizacija Hedlovih romana

Iako je naslov romana pomalo zbunjujući „Vrijeme seksa u doba nevinosti“ nije roman samo za one iznad osamnaest godina. Roman je u stvari vrlo prijemčljiv i u njemu nema ni primisli o pornografiji.

- Rekao bih da je on vrlo pristojno napisan, pri čemu naravno ne tvrdim da je dobro napisan, to treba da ocene čitaoci, nego zaista mislim da je pristojan. Nema u njemu nekih scena koje bi bile zabranjene za one ispod osamnaest godina. Ima zaista malo toga, ali Bože moj, danas su granice već toliko pomerene da je pitanje šta je to za plus osamnaest – kaže Hedl čiji prvi krimi roman „Izborna šutnja“ je preveden na italijanski jezik, a biće preveden i njegov nastavak „Ispovjedna tajna“.

Ova dva romana imaće i svoj treći nastavak koji već ima i naslov „Kijevska piletina“, a po njemu će biti snimljena i televizijska serija u tri sezone po šest epizoda i to u hrvatsko-srpsko-ukrajinskoj koprodukciji.

- To će se dogoditi sledeće godine. Radiće je producentska kuća „Drugi plan“ iz Zagreba, a u ceo posao biće uključene i producentske kuće iz Srbije i Ukrajine što me veoma raduje – kaže Hedl uz napomenu da će i roman „Donjogradska obala“ doživeti svoju dramatizaciju i da će se igrati na pozorišnim daskama. Hedl radi i na novom nastavku ove priče radnog naslova „S obje noge u jeseni“.

Novinar i književnik

Na pitanje kako se dogodilo da novinar postane književnik Drago Hedl spremno odgovara da su novinarstvo i književnost jako bliski i da mu to što je dugo godina radio kao novinar jako pomaže.

- Naučio sam neka pravila koja vrede i u književnosti, a to je da budem koncizan, jasan, da na zanimljiv način ispričam priču kako čitaoci novina ne bi odustali od čitanja nakon prvog pročitanog retka, a čitaoci knjige nakon prve stranice. Novinarstvo i književnost isprepleću se i na mnoge druge načine, ali kada je književnost pitanju mogu da kažem da u njoj ima mnogo više slobode i prostora nego u novinarstvu koje je ograničeno činjenicama i odgovorom na onih pet ključnih pitanja. U književnosti imate potpunu slobodu da sa vašim likovima radite što vam je volja i kako to najviše odgovara priči koju pišete - zaključuje ovaj vrsni novinar, a sada i književnik.

Drago Hedl rođen je u Osijeku 1950. godine. „Vrijeme seksa u doba nevinosti“ je njegov četvrti roman. Do sada je objavio romane „Donjodravska obala“ (2013.), „Izborna šutnja“ (2014.) i „Ispovjedna tajna“ (2015.). Za „Donjodravsku obalu“ 2014. godine dobio je nagradu Kočićevo pero (2014.). Dugogodišnji je novinar i radio je u brojnim hrvatskim redakcijama, od Glasa Slavonije (gde je bio glavni i odgovorni urednik) do Slobodne Dalmacije, Feral Tribjuna, Novog lista i Jutarnjeg lista, a sada je kolumnista portala Telegram.

Njegova publicistička knjiga „Glavaš, kronika jedne destrukcije“, objavljena 2010, dobila je nagradu za najbolje publicističko delo Jutarnjeg lista u toj godini. Za istraživački rad u novinarstvu dobio je nekoliko svetskih i domaćih nagrada, a Hrvatsko novinarsko društvo dodelilo mu je 2015. godine Nagradu ”Otokar Keršovani“ za životno delo. Živi i radi u Osijeku.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.