U Kneževim Vinogradima obeleženo osam vekova samostalnosti SPC-a

Pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve Vavedenja Presvete Bogorodice u Kneževim, u prostoriji knjižnice OŠ Kneževi Vinogradi, održana je 6. marta Svečana akademija posvećena jubileju „Osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve“.

Osam vekova autokefalnosti srpske crkve

Svečana akademija privukla je vernike i uvažene goste koji su svojim dolaskom pokazali veliku količinu kolektivne svesti za aktuelnim značenjima pravoslavnog hrišćanstva u srpskom kontekstu, ali i šire od toga.

Na početku sabranja izvedena je „Stihira srpskim svetiteljima“ u interpretaciji Georgija Kovačevića. Iako ova stihira nije deo bogoslužbenog repertoara ista se peva kao pričasna pesma na praznike koji su posvećeni srpskim svetiteljima.

Svečanu akademiju otvorio je paroh iz Kneževih Vinograda Stevan Kuveždanin koji je prisutne podsetio na ono što za Srpsku pravoslavnu crkvu znači ovaj veliki i vredan jubilej. Govoreći o osam vekova autokefalije Srpske pravoslavne crkve Kuveždanin je govorio o događaju samostalnosti i osmovekovnom doprinosu Srpske pravoslavne crkve istoriji, teologiji i kulturi srpskog naroda.

Kuveždanin je posebno naglasio da je Srpska pravoslavna crkva najstarija srpska kuća i jedina institucija koja je iskristalisala i očuvala srpsko duhovno i nacionalno biće. Govoreći o Svetom Savi biranim rečima istaknuo je da je upravo on omogućio srpskom narodu, pre svega, da učestvuje u Božijem životu, tačnije da bude pričasnik večnog života.

– Sveti Sava je istovremeno učinio da srpski narod postane brat sa drugim pravoslavnim narodima u Hristu, i da na temeljima hrišćanske vere stvori srpsku državu, i jedinstvenu kulturu koja je do danas deo svetske kulturne baštine- rekao je Kuveždanin.

Istoričar Veljko Maksić prisutnima je detaljno opisao okolnosti u kojima je ostvarena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve. Georgije Kovačević izveo je i pesmu „Vkusite i vidite“, koja se izvodi posle Svetog pričešća, a deca OŠ Kneževi Vinogradi sa veroučiteljem Srđanom Danguzovićem upriličili su kratki i prigodni recital.

Svečana akademija kojoj su, uz spomenute, prisustvovali i protojerej-stavrofor i belomanastirski paroh u penziji Vlado Kljajić, katolički župnik Đula Andraši, župnik Reformirane hrišćanske katoličke crkve u Hrvatskoj Jožef Arpaši, te ispred Reformatorske hrišćanske crkve Mađara u Hrvatskoj Đerđ Varga. Završena je u želji i nadi da neke naše čukun-čukun unuke za dve stotine godina, na istom ili nekom drugom mestu, i u boljim okolnostima slave hiljadu godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

U duhu dobrog domaćina na samom kraju Svečane akademije služeno je posluženje za vernike i uvažene goste.