U Lipovači održana prva litija na žita

Meštani vukovarskog prigradskog naselja Lipovača pokrenuli tradiciju osvećenja polja i žita.

Litija Lipovača

U vukovarskom prigradskom naselju Lipovača u nedelju 30. maja održana je prva litija na žita kojom verni narod priziva Božji blagoslov na polja i useve. Nakon Svete Liturgije u Hramu Svetog kralja Stefana Dečanskog, koju su služili parosi borovonaseljske parohije protojerej-stavrofor Slobodan Blažić i jerej Siniša Mićanović, svečanost se preselila u Lipovaču gde je ispred zavetnog krsta i tamošnje bogomolje Svetog velikomučenika Prokopija formirana kolona koja je krenula je u molitveni hod prema lipovačkim žitnim poljima.

– Uz blagoslov našeg preosveštenog vladike Heruvima dobili smo priliku da prvi put u ovom našem selu pokrenemo ovaj običaj, ovaj tradicionalni hod odnosno litiju na žita. Ovde se većina ljudi bavi poljoprivredom i ratarstvom i od toga živi i prehranjuje svoju decu i porodicu. Ovdašnji narod pokazao je svoju ogromnu ljubav prema ovoj bogomolji ne samo u vidu priloga nego u svakoj prilici kada ovde nešto organizujemo. Selo jeste malo, ali živi dostojno i na tome mu mogu pozavideti i mnogo veća sela. Dobili smo blagoslov da se ove i svih narednih godina, dok je ovog sela i veka, okupljamo i odlazimo na litiju u žito da nam Bog, koji je stvorio i nebo i zemlju i svu prirodu, pomogne i blagoslovi naša imanja, useve, polja, voćnjake i vinograde i da nas zaštiti od svake nepogode – rekao je sveštenik Mićanović okupljenim meštanima Lipovače uoči litije.

Litija Lipovača 2

Formirana kolona potom je krenula od zavetnog krsta prema ulazu u selo da bi se potom zaustavila kod njive parohijanke Jovanke Kojić kod koje su sveštenici služili molitveni čin.

– Verujem da je i Gospod danas radostan što smo se na ovaj divan dan okupili u ovolikom broju, a verujem da će nas ako Bog da nagodinu biti još i više da ovu tradiciju sačuvamo i da se ovde sakupljamo. Zahvalio bih se našim današnjim domaćicama, teta Jovanki i Milici Kojić čiju smo njivu i žito a pri tome i sve druge njive i žito naših meštana danas osvetili – rekao je paroh Druge parohije borovonaseljske jerej Siniša Mićanović.

O selu i prilikama u njemu govorila je i Jovanka Kojić u čijoj njivi je prvi put otkako selo postoji osvećena zemlja i žito koje je na njoj posejano.

– Jako mi je drago što je ovo održano i to po prvi put i što se okupio veliki broj naših meštana. Inače, pravoslavna crkva u selu nikada nije ni postojala. Vidite i sami da je ovde oko nas još uvek gradilište i presrećna sam zbog toga jer sam rođena u ovom selu, a trenutno imam 66 godina i spadam skoro među najstarije njegove žitelje. Ovu našu svetinju posvetili smo Svetom velikomučeniku Prokopiju jer se selo nekada davno zavetovalo ovom svecu i u centru već godinama imamo ovaj zavetni krst sa ikonom Sv. Prokopija. Priča kaže da je nekada davno, možda pre više od osamdeset godina ovo selo otukao led i da tada nismo imali nikakvu svetinju ni zaštitnika. Toga dana je led uništio sve, a da nas ovaj svetac štiti dokaz je što selo već dugo nije zadesila nikakva nepogoda – priča teta Jovanka.

Ovo molitveno sabranje na Lipovači upotpunjeno je u Parohijskom domu trpezom ljubavi za sve učesnike i prisutne goste koji su se okupili na ovoj prvoj Litiji čime je označen početak jedne nove tradicije u ovom selu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.