U novim opancima odlaze u Novi Sad na Sajam zavičaja

Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru obezbedio vrednu donaciju za trpinjsko Kulturno-umetničko društvo Mladost.

Srđan Sekulić 20.01.2023.
Sajam zavičaja Novi Sad Aleksandar Nakić KUD Mladost Trpinja Vaso Đurđević Bršadin

Na inicijativu Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića, tri kulturno-umetnička društva sa područja Vukovarsko-sremske županije uzeće učešće na Sajmu zavičaja.

Ova manifestacija održava se u organizaciji Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodine.

- Povod za posetu opštini Trpinja je taj da se organizuje odlazak dece iz Vukovarsko-sremske županije, odnosno opština Trpinja i Markušica, u Novi Sad na Sajam zavičaja koji će biti održan 12. februara na Novosadskom sajmu. Ovo je prvi put da kontakt za odlazak na Sajam zavičaja ide preko Generalnog konzulata, odnosno lično preko mene kao Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru. Trudiću se da ovakvih poziva i odlazaka bude sve više, pogotovo kada vidim zainteresovanost ljudi za odlazak i nastupe u matici, a ta obostrana volja iskazana je i danas na sastanku. Zato sam optimista da ćemo iz dana u dan imati bolju, organizovaniju i obimniju saradnju – istakao je Generalni konzul Aleksandar Nakić.

Radni sastanak u opštini Trpinja bio je ujedno i povod da se od strane Generalnog konzulata trpinjskom kulturno-umetničkom društvu uruči donacija.

- Ovom prilikom kulturno-umetničkom društvu Mladost iz Trpinje uručio sam i 20 pari opanaka što je obećanje koje smo dali još ranije, a danas smo ga i ispunili. Do sada je ovakav vid pomoći već uručen društvima u Bršadinu i Borovu, a nakon Trpinje isti poklon može da očekuje i kulturno-umetničkom društvo iz Kneževih Vinograda – naglasio je Nakić.

- Ne treba posebno da ističem da nam ova pomoć puno znači i zato sam zahvalan Generalnom konzulu gospodinu Nakiću na ovoj donaciji koja će nam svakako dobro doći u daljnjem radu kako bismo održali srpsku kulturu na ovim područjima. Naše kulturno-umetničko društvo je aktivno bez prestanka od 1995. godine, a danas delujemo kroz tri grupe: najmanja, srednja i prvi sastav sa ukupno četrdesetak članova. Do početka februara smo na pauzi, a nakon toga uslediće aktivnosti sa probama, ali i programima kako sa gostovanjima, tako i sa domaćom organizacijom, a tu pre svega mislim na manifestaciju Đeram koju organizujemo već nekoliko godina – kaže predsednik KUD-a Mladost iz Trpinje Saša Radić.

Tri društva na sajmu zavičaja

Sajam zavičaja je manifestacija koja ima za cilj povezivanje i unapređenje saradnje institucija, organizacija i zavičajnih, kao i srodnih udruženja iz Srbije i regiona u oblasti privrede, turizma i kulture. Samo prošle godine preko 100 izlagača predstavilo je svoj rad i svoj zavičaj. Treba istaknuti i veoma značajne aktivnosti na očuvanju i negovanju bogate kulturne baštine srpskog naroda, kroz očuvanje i promociju srpske tradicije, običaja, jezika i kulture. Na sastanku u Trpinji pored predstavnika domaćeg kulturno-umetničkog društva bili su i predstavnici društava iz Markušice i Bršadina.

- Ova inicijativa za odlazak na Sajam zavičaja je apsolutno prihvatljiva i mi ćemo se odazvati pozivu gde ćemo se predstaviti sa igrom i tradicijom kroz naše dve selekcije koje su trenutno aktivne unutar našeg društva – rekao je član Upravnog odbora KUD-a Srem iz Markušice Nikola Medić.

- Pozdravljam ovu inicijativu i želju da se naše društvo pojavi na ovom sajmu. Mi već od ranije učestvujemo na jednoj manifestaciji koja se održava u našoj matičnoj državi, a to je Đeram – deca čuvari tradicije. Spremni smo za ovakav vid saradnje uvek i u svakoj prilici jer se na takvim manifestacijama susrećemo i sa nekim drugim društvima, a sve da bismo omogućili našoj deci odlaske i nastupe u nekim novim sredinama – zaključio je predsednik KUD-a Vaso Đurđević iz Bršadina Jovica Tanasić.

Sajam zavičaja u organizaciji pomenutog Fonda ove godine održaće se po četvrti put, a predviđeno je učešće više od sto organizacija iz Srbije i regiona.