U Vukovaru ocenjeno rekordnih 202 uzorka meda

U organizaciji Udruženja pčelara „Kornakum“ 10. i 11. oktobra održano je 12. organoleptičko ocenjivanje meda sa međunarodnim karakterom.

Kornakum
Borivoj Grbić i ukupni pobednik Ivan Knežević

Dvadeset ocenjivača imalo je težak zadatak da proceni kvalitet 202 uzorka meda koji su pristigli sa prostora cele Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Slovačke. Toliki broj uzoraka je i najbolji dokaz da osvojena zlatna medalja u Vukovaru pčelarima i te kako mnogo znači.

– To najviše govori o nama i o tome da su pčelari prepoznali našu objektivnost. Imamo profesionalne pčelare, pčelare amatere kao i one koji se pčelarstvom bave iz hobija. Svima njima dobra ocena meda koji su proizveli mnogo znači. Profesionalnom pčelaru osvojena medalja znači jer je njome potvrđen kvalitet njegovog meda što se na sajmovima veoma ceni, ali znači i onima koji se pčelarstvom bave samo iz hobija. Od ova 202 uzorka koje smo ovde ocenili oko 54 odsto su zlatne, 30 procenata srebrne, a ostatak su bronzane medalje, i to dovoljno govori, ne o našoj neobjektivnosti, nego o našoj objektivnosti. Nije tako bilo prijašnjih godina, taj odnos bio je u korist bronzanih medalja. Znači da smo ljude motivisali da podignu kvalitet svojih proizvoda i drago mi je da smo u tome uspeli – ističe predsednik Pčelarskog udruženja „Kornakum“ Borivoj Grbić.

Najzastupljenija sorta meda na ovogodišnjem ocenjivanju bio je bagremov med, ali su se pojavile i neke drugačije, egzotičnije vrste.

– Zaista je ove godine stigao širok asortiman vrsta i ukusa. Nabrojaću vam samo neke kao što su kadulja, drača, vres, zlatošipka, divlja kupina, bagremac, velebitski, biokovsko-dalmatinski, cvetna lipica, krkovina, lavanda, mandarina, prolećni, jesenska livada, a da ne pominjem med od lipe, bagrema, suncokreta i uljane repice koji je ovde sa našeg područja. Med je stigao iz Dalmacije, sa ostrva Krk i Pag, a iz Opuzena je pre šest godina prvi put stigao med od mandarine. Mi to nikada do tada nismo okusili, ali smo se edukovali i sad smo u stanju da procenimo kvalitet i te vrste meda – priča Grbić.

Ukupni pobednik iz Šiškovaca

Ukupni pobednik ovogodišnjeg ocenjivanja je Ivan Knežević iz Šikovaca koji je ove godine na ocenjivanje doneo 15 sorti meda i osvojio 8 zlatnih, 6 srebrnih i 1 bronzanu medalju.

– Dobra ocena svakom pčelaru puno znači posebno ako znamo da je ove godine bila lošija sezona i bilo je manjih prinosa meda. Zbog toga smo na ocenjivanje namerno doneli apsolutno sve vrste koje smo ove godine vrcali, da i ocenjivači i pčelari vide da se i u lošoj godini može postići kvalitet. To je med raznih okusa, sa različitih stacionara i mikrolokacija na kojima smo čak i ove godine, iako je bila loša, dobili rekordne prinose. Vremenske prilike bile su izuzetno nepogodne, kada nam je trebalo sunca padala je kiša, u vreme cvetanja u proleće bilo je hladno i udarao je mraz što je naročito štetilo bagremu i prolećnoj paši – objašnjava Knežević čije porodično gazdinstvo od prvog ocenjivanja u Vukovar donosi med na proveru kvaliteta.

Inače, pčelarstvo porodično gazdinstvo Knežević je najveće u Hrvatskoj i pčele na pašu voze na prostor od Iloka sve do Šibenika i Pakoštana i proizvodi razne vrste meda. Ivan Knežević ističe kako nije imao problema zbog pandemije koronavirusa jer su na vreme dobijali propusnice tako da su imali slobodan pristup svojim pčelama.

– Ljudi su i na terenu bili susretljivi i pokazivali nam gde možemo da postavimo košnice. Uspevamo sve da prodamo jer meda na svetskom tržištu uvek nedostaje zbog čega on i spada među najkrivotvorenije proizvode. Mislim da je treći po patvorenosti, a moje gazdinstvo godišnje proizvede od 15 do 20 tona meda sa preko 500 košnica koje trenutno imamo na 11 lokacija po Hrvatskoj u Gorskom Kotaru, Liki, Dalmaciji i drugde – zaključuje Knežević.

Najbolje ocenjena pčelarka je Marija Štalmajer iz Vukovara, a najbolje ocenjeni pčelar Marijan Vranec iz Badlje. Najbolje ocenjeni med, i to med od Lipe, koji je osvojio i maksimalnih 25 poena stigao je sa Privrednog gazdinstva Palangetić iz Loznice u Republici Srbiji.

Želja organizatora je da med bude svrstan u osnovni prehrambeni proizvod i da postane redovan obrok mališana u vrtićima i osnovnim školama jer se radi o jednom nadasve zdravom i ukusnom pčelinjem proizvodu. Pored koristi koju donose pčelarima ovakve manifestacije pomažu i u podizanju svesti o očuvanju prirode i pčela kao bićima bez kojih život na zemlji uopšte ne bi bio moguć.

Komentariši