Učenici iz Vukovara posetili Visoku školu strukovnih studija u Subotici

Kako bi se upoznali sa programima koje nudi Visoka škola strukovnih studija, desetak đaka iz Vukovara boravilo je 10. decembra u Subotici.

Visoka škola strukovnih studija Subotica

Nakon što je 15. novembra Zajedničko veće opština Vukovar posetila pomoćnica direktora Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici prof. Sanja Šumonja, desetak đaka iz Vukovara boravilo je 10. decembra u Subotici kako bi se upoznali sa samom školom i programima koje ova vaspitno-obrazovna ustanova nudi.

Ova subotička Visoka škola trenutno ima pet studijskih programa i to programe za školovanje strukovnih vaspitača za decu predškolskog uzrasta za koje su predviđeni i master studiji, zatim za medicinske sestre, trenere u sportu, nutricioniste dijetetičare i poslovne informatičare.

– Organizovali smo posetu naših đaka ovoj Visokoj školi strukovnih studija kako bi im pomogli pri odabiru budućih zanimanja. Naša želja je bila da se oni sami upoznaju kako sa školom i uslovima koje ona nudi tako i sa samim gradom Suboticom koja je, kao što smo imali priliku i da vidimo, jedan lep i živopisan grad bogate istorije. Naša zajednica je naročito zainteresovana za studijske programe obrazovanja vaspitača za decu predškolskog uzrasta jer nam je to trenutno deficitarno zanimanje, ali i ostali programi su takođe zanimljivi. Veoma je važno što su studijski programi ove škole usklađeni sa programima drugih evropskih zemalja i da je stečenu diplomu veoma lako nostrifikovati – rekao je tom prilikom predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić koji je zajedno sa učenicima boravio u Subotici.

Đake iz Vukovara dočekali su profesori ove visokoškolske ustanove na čelu sa direktorkom Vlastom Lipovac koja je i sama rodom iz istočne Slavonije i zapadnog Srema.

– Drago mi je da smo danas imali priliku da učenike iz Vukovara upoznamo sa našom obrazovnom ustanovom i da im pokažemo na koji način ona funkcioniše i radi. Učenici su danas videli kabinete za praktičnu nastavu, razgledali su školu, upoznali se sa jednom grupom naših studenata, sa kojima su nakon obilaska grada i posete subotičkoj Gradskoj kući posetili i Studentski dom i kroz razgovor s njima pobliže se informisali o samom životu i radu u našoj školi – rekla je Lipovac.

Kada je reč o studentskim domovima, u Subotici postoje dva i studenti koji studiraju na budžetu imaju pravo da borave u njima po simboličnoj ceni.

Poseta Gradskoj kući

Za vukovarske učenike je nakon obilaska škole organizovana i poseta subotičkoj Gradskoj kući sa čijom bogatom istorijom ih je upoznao Aleksandar Cvijin iz Gradskog muzeja.

Visoka škola strukovnih studija gradska kuća Subotica

Gradska kuća u Subotici je najveća subotička građevina. Njena izgradnja započela je 1908. godine, a radovi na njoj su završeni sredinom septembra 1912. Radovi na unutrašnjem ukrašavanju trajali su dve godine, a ukrase su radili vrhunski majstori tog vremena. Visoka je 76 metara, a terasa vidikovca do koga su se popeli i đaci iz Vukovara nalazi se na visini od skoro 50 metara. Sa ove tačke na ceo grad pruža se predivan pogled. Smatra se da je Gradska kuća najlepša građevina u Subotici a po stilu gradnje pripada mađarskoj secesiji. Prostire se na površini od 5.838 kvadrata. Naročito je zanimljiva velika većnica u kojoj se pored zasedanja gradske Skupštine, obavljaju venčanja, koncerti, razni kulturni programi i drugi važni skupovi.

Nakon obilaska Gradske kuće za goste iz Vukovara u školi je organizovan ručak, a nakon njega poseta studentskom domu i druženje sa studentima.

Zajedničko veće opština već ima potpisan sporazum o saradnji sa Gradom Suboticom tako da je ovo bila prilika da taj sporazum zaživi, a ova poseta je i u praksi i označila početak saradnje sa institucijama na području Grada Subotice.

Sa đacima je u Suboticu putovala profesorka srpskog jezika i književnosti Danijela Atlagić.