Učenici odmerili znanjе iz nacionalne grupe predmeta

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića 25. maja bila je domaćin takmičenja i smotre učenika iz dodatnih sadržaja nacionalne grupe predmeta.

Tijana Živanović 28.05.2024.

Učenici viših razreda osnovnih škola u kojima se nastava provodi po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sa područja  Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, takmičili su se u subotu 25. maja iz dodatnih sadržaja nacionalne grupe predmeta.

- Pripreme su prošle odlično, možemo reći da smo sada već uigran tim. Učenicima iz 13osnovnih škola smo osigurali prevoz. Na današnjem takmičenju učenici osmih razreda takmičili su se u poznavanju gramatike, pravopisa i književnosti iz srpskog jezika, dok su učenici sedmog razreda odmerili snage poznavanju turizma Srbije. Znanje o lozi Nemanjića pokazali su  učenici šestih razreda, a svoju kreativnost pokazao je peti razred kroz likovnu kulturu. Srpska srednjovekovna muzika bila je tema gde su sed nadmetali đaci od 5. do 8. razreda svih škola– rekla je viša stručna saradnica Odbor za Obrazovanje Zajedničkog veća Opština Vukovar Maja Kosić.

U takmičenju je učestvovalo oko 90 učenika iz 13  škola  koji su svoje znanje odmerili iz srpskog jezika, geografije, istorije, likovne i muzičke kulture.

- Ideja za ovakvim takmičenjem nam je došla po ugledu na takmičenja koja imamo po školama od školskog nivoa, županijskog i dalje do državnog jer specifičnost izvođenja nastave po A modelu školovanja je u tome što mi imamo dodatne nacionalne sadržaje iz srpskog jezika, geografije, istorije, likovne i muzičke kulture. Ovo je najviši rang županijskog, odnosno međužupanijskog takmičenja. Projekat se provodi već treću godinu za redom i ima veliki značaj za škole sa ovih prostora - rekao je nastavnik geografije i voditelj projekta Novica Gajić.

Nakon završetka pisanja testova, učenici zajedno sa svojima nastavnicima posetili su Zajedničko veće opština, Srpski kulturni centar i biblioteku „Zaharija Orfelin“, gde su ih dočekali predsednik Zajedničkog veća Dejan Drakulić i direktorka SKC-a Jelica Lipovac Dudaš i uputili ih u rad institucija. Nakon obilaska predsednik ZVO-a Drakulić uručio je nagrade, za prvo mesto je dodeljen pametni sat, dok je za drugo i treće mesto uručena knjiga, diplome i zahvalnica za učešće.