Učenici OŠ Siniša Glavašević pobedili na kvizu o Nemanjićima

U organizaciji fondacije Mir i dobro iz Banja Luke i monaštva manastira Studenica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u Čačku je održan međunarodni kviz Nemanjići u kome je ove godine učestvovalo 900 dece, podeljenih u 205 ekipa iz Srbije i dijaspore. U Čačku su od trećeg do sedmog aprila boravili i učenici […]

Maja Milanović 14.04.2022.
Kviz Nemanjići portal naslovna

U organizaciji fondacije Mir i dobro iz Banja Luke i monaštva manastira Studenica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u Čačku je održan međunarodni kviz Nemanjići u kome je ove godine učestvovalo 900 dece, podeljenih u 205 ekipa iz Srbije i dijaspore. U Čačku su od trećeg do sedmog aprila boravili i učenici 7c razreda Osnovne škole Siniša Glavašević. Ubedljivi pobednici u konkurenciji ekipa iz dijaspore bili su upravo „Stefanova deca“ iz Vukovara. Vanja Nikić, Milica Vukosavljević i Đorđe Vukajlović mesecima su se pripremali za kviz, ali se njihov trud isplatio. - Ovo je treća godina kako se održava kviz, prvi put je organizovan 2019. godine kada smo učestvovali pod istim imenom kao ekipa „Stefanova deca“ ali tada smo bili samo u prvom krugu takmičenja. Deca su bila peti razred i tek su se upoznavali sa istorijom. Prošle godine u oktobru smo se prijavili ponovo i prvi krug tamičenja je održan 18. decembra, kada su deca bila 21. od svih prijavljenih ekipa. Dijaspora je imala samo finalno takmičenje koje se održalo šestog aprila i naša deca su osvojila prvo mesto sa ukupno 246 bodova. Nakon finalnog takmičenja dijaspore održalo se finalno takmičenje za Srbiju i naš rezultat je treći u ukupnom poretku svih 205 škola – sa ponosom ističe članica SKD Prosvjete Vukovar Tatjana Lipovac koja je bila vođa ekipe. Ove odlične đake za kviz je u okviru umetničke sekcije SKD Prosvjete Vukovar pripremao Sreten Šodolovac, student druge godine fakulteta Međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu. Za pripremu je trebalo jako puno vremena i ekipa je izabrala menotra koji je imao vremena izvan škole da se posveti deci u pripremnim testovima i povezivanju celina. Tema kviza je bila Znameniti Srbi, od vremena Stefana Nemanje do danas. - Mi smo prezadovoljni rezultatom. Dugo vremena smo se pripremali, ali se nismo nadali baš prvom mestu i zlatnoj medalji. Pripreme su trajale dugo, na kraju smo još na putu za Čačak u autobusu ponavljali. Najteže nam je bilo zapamtiti gde se školovao koji književnik i njihova najpoznatija dela – kaže članica pobedničke ekipe „Stefanova deca“ Vanja Nikić.

Nagrade i od Zajedničkog veća opština

Sva deca su za nagradu od organizatora dobila električne trotinete, medalje i plaketu, a po povratku u Vukovar dočekani su i u Zajedničkom veću opština. Predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović i zamenik gradonačelnika Srđan Kolar sa radošću su se družili sa decom i uručili im prigodne poklone. Nemanjići stranica ZVO - Mi kao institucija, ali i sve manjinske institucije treba da poštuju entuzijazam, ovakve inicijative i projekte i treba da ih promovišemo. Pre svega ovde smo hteli da se zahvalimo deci koja su učestvovala na kvizu i predstavila našu zajednicu. Tema je jako bitna, vezana je za našu kulturu i identitet. Obrazovanje je za nas izuzetno važno i upravo je učenje i vaspitanje osnova našeg opstanka na ovim prostorima. Za nagradu smo deci poklonili knjige kojima je tema istorija Srba i tablet koji će im služiti u daljnjem školovanju – istakao je Dejan Drakulić. Pored takmičenja u znanju, za vreme boravka u Čačku organizovani su izleti za decu kako bi još bolje upoznali znamenitosti svoje matične države. Tako su deca obišla Tršić, manastire Tronošu i Studenicu u čijem konaku su i spavali, Sirogojno, Užice i Kadinjaču. U povratku su posetili Beograd i Hram Svetog Save gde je liturgiju služio patrijarh Porfirije. Nakon liturgije organizovan je i završni prijem u Patrijaršiji. Sledeće godine planirano je da se kviz Nemanjići održi u Višegradu, a pobedinci iz Osnovne škole Siniše Glavašević već sada planiraju da se ponovo prijave i donesu u Vukovar još jednu medalju.