Učenici pisali o vrednosti jabuke u životu srpskog naroda

Završna svečanost projekta „Petrovdan kod Srba” održana je 12. jula pored Hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru.

Maja Milanović 12.07.2023.
Petrovdan Adica Vukovar

Povodom verskog praznika Petrovdana, učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola, kao i učenici srednjih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu bili su učesnici projekta „Petrovdan kod Srba. Ministarstvo nauke i obrazovanja odobrilo je Zajedničkom veću opština pomenuti projekat u kojem su se učenici literarno ili likovno izrazili na temu jabuke i njene simbolike u delima srpske književnosti. Završna svečanost na kojoj su proglašeni pobednici ovog konkursa, održana je nakon liturgije na Petrovdan, 12. jula pored Hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru.

- Ovaj projekat je namenjen obeležavanju verskih praznika nacionalnih manjina i u razgovoru sa ocem Miljenom Ilićem dogovorili smo da to bude Petrovdan, jer je jabuka u srpskoj tradiciji, narodnoj poeziji, pesmi i običajima zaista vrlo prisutna. Opevana je u svim etapama čovekovog života od rođenja, venčanja, pa sve do smrti. Jabuka se poklanja i kao simbol zdravlja, ljubavi i vere. Upravo zato smo odlučili da proslavimo tu jabuku koja je obeležila našu tradiciju – kaže predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović koja je zadovoljna brojem dece koja su učestvovala u projektu.

- Uvek je nezahvalno provoditi projekte preko raspusta, ali za prvu godinu zadovoljni smo brojem učesnika. Nadam se da će u budućnosti puno više škola da se uključi kada vide kako smo to danas obeležili – objašnjava Stojanović.

Radove je pregledala i ocenila stručna komisija u sastavu predsednice Odbora za obrazovanje ZVO-a Milice Stojanović, nadzornice-savetnice Jadranke Radošević, kao i profesorke srpskog jezika Ljiljane Bajac Nikolić i Danijele Atlagić, dok je voditeljka projekta profesorka srpskog jezika Jelica Lipovac Dudaš.

- Poziv za učestvovanje na konkursu smo poslali mnogo ranije, već početkom maja, tako da su učenički radovi stigli već pre završetka školske godine. Komisija je pregledala sve radove i dodelili smo tri nagrade za literarne radove osnovnih škola, tri nagrade takođe za literarne radove srednjih škola, dok smo likovne radove objedinili u jednu kategoriju i za osnovnoškolce i srednjoškolce, međutim tu smo dali četiri nagrade tako da su dva učenika podelila treće mesto – rekla je voditeljka projekta Jelica Lipovac Dudaš.

Petrovdan Dunja Stoparić Miljen Ilić Ljiljana Bajac Nikolić Adica Vukovar

Miljen Ilić, Dunja Stoparić i Ljiljana Bajac Nikolić

Teme o kojima su učenici pisali ili se likovno izrazili vezane su za jabuku i njenu simboliku u srpskoj književnosti, religiji, mitologiji, običajima i verovanjima. Treće mesto u konkurenciji likovnih radova podelili su Vanja Nikić učenica Osnovne škole Siniše Glavaševića i gimnazijalac Gabriel Mihajlović, drugi je takođe gimnazijalac Nebojša Pavić, a pobednica je učenica Osnovne škole Siniše Glavaševića Milica Vukosavljević. U kategoriji nagrađenih literarnih radova osnovnih škola treće mesto zauzeo je Marko Šević iz Osnovne škole Bršadin, drugi je Nikola Konjević učenik Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, dok je pobednik Milan Dudaš iz Osnovne škole Nikola Andrić takođe iz Vukovara. Nagradu za treće mesto u kategoriji literarnih radova srednjih škola dobio je Aljoša Tešanović iz Tehničke škole Nikole Tesle, na drugom mestu je Nikola Savičić učenik Gimnazije Vukovar, dok je na prvom mestu učenica Gimnazije Vukovar Dunja Stoparić.

- U radu sam pisala o jabuci u srpskoj književnosti, a velika podrška i motivacija su mi profesorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić i moja mama. Od malena sam učena da negujem i čuvam našu tradiciju kako se ona ne bi zaboravila i na ovaj način se trudim i doprinosim svojoj zajednici – izjavila je učenica drugog razreda Gimnazije Vukovar Dunja Stoparić.