Učenici upoznati sa pravilnim pisanjem i proverom činjenica u medijima

U Osnovnoj školi Trpinja organizovana edukacija s ciljem povećanja znanja o medijima.

Tijana Živanović 07.06.2024.

Proteklog dana viši razredi trpinjske Osnovne škole imali su priliku da steknu novo znanje o novinarstvu. U organizaciji Centra za kulturu i medije, koji već petu godinu zaredom provodi Medija in tajm festival, održano je predavanje na temu Pravilnog pisanja i proveravanja činjenica. Cilj rada centra je unapređenje medijske kulture i komunikacije kroz sistematsko medijsko obrazovanje i podsticanje razvoja informisanih korisnika koji s razumevanjem i kritičkim mišljenjem koriste medijske sadržaje koje biraju.

- Želimo decu da upoznamo sa vrstama medija, korektnim pisanjem, ali i da istaknemo opasnost od lažnih informacija. Uz teoretski, naše predavanje sadrži i praktični deo, učenici dobijaju informacije koje je potrebno objediniti u novinarski tekst. Radionica u Trpinji je prva ovogodišnja edukacija u sklopu Medija in tajm festivala. Drago mi je da postoji interesovanje dece i nastavnika za ovakvu vrstu predavanja – rekao je član Centra za kulturu i medije Branimir Bradarić koji 23 godine piše za Večernji list i ističe značaj tačnosti informacija.

Edukaciji je prisustvovalo 15 učenika 6. i 7. razreda, koji su pažljivo slušali predavače. U praktičnom delu predavanja istakla se učenica 7. razreda Ana Jovanović, koja je svojom sposobnošću pisanja privukla pažnju predavača.

- Već neko vreme me zanima novinarstvo. Inače volim da pišem tekstove, pisma i priče, a na edukaciji sam naučila bolje i kvalitetnije da pišem. Još nisam odlučila šta ću upisati iduće godine, ali verujem da nam ove edukacije pomažu u takvim odlukama – rekla je trinaestogodišnja Ana.

Uvek je potrebno dodatno obrazovanje iznad svojih granica, ako ništa drugo da ih se postane svestan. Osnovna škola Trpinja je toga svesna i radi na dodatnom obrazovanju svojih učenika.

- Ove godine smo uključeni u projekat „Naš svemir“ unutar kojeg su Vesna Matejić i Dejana Varnica održale edukaciju nastavnicima. Otvoreni smo za sve vrste saradnje jer svaka vrsta edukacije je dobro došla učenicima, ali i nastavnicima. Đacima je važna edukacija za medije, a isto tako i pravilno pisanje – rekla je nastavnica hrvatskog jezika Milica Vujić koja je zajedno sa učenicima učestvovala u edukaciji.