Uskršnja radost i kreativnost u Trpinji

Nekoliko dana pre najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, u organizaciji kulturno-umetničkog društva „Mladost” iz Trpinje održana je Uskršnja radionica za najmlađe stanovnike ove opštine.

Maja Milanović 13.04.2023.

Proletni raspust i sunčan dan u Trpinji bili su idealno vreme da se 12. aprila organizuje prva Uskršnja radionica za decu do 12 godina starosti. Organizator ovog druženja bili su predstavnici kulturno-umetničkog društva „Mladost” iz Trpinje, a cilj radionice je druženje, razvijanje krativnosti, ali i upoznavanje dece sa uskršnjim običajima i tradicijom za najveći hrišćanski praznik.

- Imali smo želju da već za Božić organizujemo ovakvu vrstu radionice, ali iz određenih razloga ipak nismo uspeli tada sve da realizujemo. Želja nam je da deca nauče šta je to Uskrs, da se upoznaju sa običajima, značenjem farbanih jaja, igrom kotrškanja, a naravno sve to kroz igru i zabavu. Đakon i veroučitelj iz Osnovne škole Trpinja decu je upoznao sa Uskrsom, zašto se farbaju jaja i koliko je bitna uloga crkve u našem odrastanju, zatim smo izrađivali uskršnje ukrase, sakupljali su čokoladna jaja koja su bila sakrivena po igralištu i na kraju su se kotrškali – kaže potpredsednica kulturno-umetničkog društva „Mladost” iz Trpinje Tijana Živanović.

Okupljeno je bilo više od 30 dece koji su sa osmehom na licu učili o Uskršnjim običajima, ali i učestvovali u pomalo zaboravljenoj igri kotrškanja bez koje prošle generacije ne mogu da zamisle ovaj praznik.

- Svidela mi se današnja radionica, baš nam je bilo zanimljivo. Za običaj kotrškanja sam čula u školi i kotrškala sam se već do sada, a kada smo skupljali čokoladna jaja pronašla sam pet komada – kaže nam jedanaestogodišnja Nina Vranješević.

Uskršnja radionica za decu do 12 godina starosti Trpinja

Čuvajući svoj identitet i duhovnu zaostavštinu naših predaka, veroučitelj je deci kroz priču i radionicu pokušao približiti najveći hrišćanski praznik vaskrsenja Hristovog.

- U današnjoj radionici su aktivno učestvovala deca vrtićkog uzrasta i učenici Osnovne škole Trpinja. Prikazali smo deci kako tradicionalno i na koji način obeležavamo Uskrs, te ih upoznali sa običajima na našem području kao što je igra kotrškanja. Deca uče veronauku i već imaju dobro predznanje o najvećem hrišćanskom prazniku, znaju da je to temelj naše pravoslavne vere, ali uvek kroz igru još lakše i brže nauče nove zanimljivosti. Zadovoljni su, radosni i srećni baš kao što i ovaj praznik objavljuje Hristovu pobedu nad smrću, ali i buđenje prirode – izjavio je veroučitelj i đakon Radovan Arsenović.

Ispred Kulturno umetničkog društva „Mladost“ navode kako su reakcije dece i roditelja povodom održavanja prve uskršnje radionice sasvim dovoljan vetar u leđa da u budućem periodu organizuju još više sličnih druženja kako bi deca što više uživala u vannastavnim aktivnostima.

- Većina dece koja su ovde prisutna su članovi našeg KUD-a, oni srećni dolaze i na probe tako da im ovo dođe kao dodatno druženje. Verujem da će posle današnjeg druženja neka deca poželeti da se pridruže radu našeg KUD-a, jer vide da to nije samo igra, nego prvenstveno sklapanje novih prijateljstava, putovanja i razvijanje ljubavi prema našoj tradiciji – zaključuje Tijana Živanović.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.