Veče posvećeno folkloru u Popovcu

Manifestacija Selu u pohode, u organizaciji Odbora za kulturu i sport ZVO-a održana je 15. decembra u Popovcu.

Maja Milanović 18.12.2023.
Selu u pohode Popovac

Nakon što je daljskoj publici prikazan običaj Kraljica, manifestacija Selu u pohode poslednji put u 2023. godini stigla je i u Baranju u mesto Popovac. Baranjska publika okupila se 15. decembra u lokalnom Domu kulture i sat vremena uživala u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

- Trenutni postotak srpskog naroda u Opštini Popovac je 16,5 odsto što je u odnosu na prethodne popise stanovništva smanjen broj. Mi smo mala, ali složna zajednica koja je aktivna u tri sela, a to su Branjina, Kneževo i sam Popovac. Zadovoljni smo brojem održavanja kulturnih dešavanja u našoj okolini, ali nismo imali dugo folklorni nastup, tako da se večeras okupio posebno veliki broj publike – rekao je zamenik načelnika opštine Popovac Zoran Milošević, koji je naglašava kako je zadovoljan odnosom većinskog naroda prema manjinskom stanovništvu ove opštine.

Učesnici programa bili su Vokalno instrumentalni etno ansambl Đurđevak, Kulturno-umetničko društvo Ostrovo, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Jagodnjak i Folklorni ansambl Čuvari tradicije baranjskih Srba Beli Manastir koji su se predstavili publici.

Jedna od obaveza Zajedničkog veća opština Vukovar je da kulturnu baštinu srpskog naroda promoviše, neguje i čuva od zaborava. Ona se ostvaruje i kroz realizaciju manifestacije Selu u pohode, tako da su organizatori naveli kako i u sledećoj godini planiraju da nastave sa realizacijom pomenute manifestacije i na taj način dovesti određeno kulturno dešavanje u nekoliko sela Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.