Veče u Borovu posvećeno narodnoj muzici

Obeležena peta godišnjica postojanja i rada Muške pevačke grupe Naši koreni iz Borova.

Naši koreni naslovna
Muška pevačka grupa Naši koreni

„Nek’ se pesma zapeva“ naziv je muzičke večeri koja je u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbor Borovo, u velikoj Sali Kulturnog centra održana sedmog novembra, posvećena petogodišnjici delovanja pevačke grupe Naši koreni koja deluje u okviru navedene organizacije.

– Ono što je sigurno da je ovakav vid okupljanja muških pevača prvenstveno njima značajan jer na taj način mogu da ostvare neke svoje želje i interesovanja koja možda ranije i nisu mogli da ostvare, a sigurno da brojnim nastupima koja imaju u Borovu i okolini na raznim manifestacijama i priredbama doprinose da ta priredba bude zanimljivija i raznovrsnija – kaže nam predsednica borovske Prosvjete Radmila Latas.

Pevačka grupa Naši Koreni okuplja osam aktivnih članova koji se redovno sastaju kako bi uvežbali stihove muzike koju neguju.

-Cilj našeg osnivanja bio je da se naše stare pesme i običaji obnove, što mislim da smo za ovih pet godina i uspeli. Održavamo redovne probe i gde god nas je neko pozivao da učestvujemo na različitim manifestacijama na našem domaćem terenu, ali i u Srbiji i Bosni mi smo se rado odazvali. Nama je svaki nastup važan i za svaki se pripremamo kao da nam je najbitniji – priča voditelj grupe Naši Koreni Slavoljub Lazić iz Borova.

S obzirom na to da su svi članovi u odmaklim godinama života, nadaju se kako mlađe generacije neće dopustiti da narodna muzika ode u zaborav, te da će im se pridružiti kako bi im stariji pevači preneli svoje znanje i iskustvo i na taj način podmladili svoju pevačku grupu.

Naši koreni Javor
VSPD Javor

Pored domaćina u programu su učestvovali Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor koji se predstavio i sa svojim podmlatkom, solistkinje Jovana Serdar i Katarina Lukić, kao i Tamburaški sastav Dunavske zore iz Borova za koje je ovo bio prvi nastup bez tambura gde su im jedini instrumenti bile njihove glasne žice.

-Večeras radimo nešto što do sada nismo nikada radili, izvodimo jednu akapelu što je za nas novitet i lično nam puno znači jer volimo muziku u bilo kojem izvođenju. Smatram da smo se dobro snašli u ovome iako nam je bio veliki izazov. Večeras izvodimo našu pesmu Moj Dunave, koju je napisao i aranžirao naš član Dušan Latas – izjavio je tamburaš Antun Kruhoberec.

Bogat društveni program u Borovu

Borovski pododbor Prosvjete trudi se da realizuje sve programe koje isplanira tokom godine, iako ograničen zbog trenutne situacije sa koronavirusom.

– Trenutno smo završili sa jednim od projekata „Raspust u biblioteci“ bez obzira na to što je raspust davno prošao, ali interes dece je bio značajan tako da smo ih malo produžili. Inače je to projekat koji je ostvaren u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije koji ga i finansiraju, tako da smo tokom raspusta i ovih jesenskih meseci sa decom provodili radionice na temu Pozorište senki, Kvizomanija i Potraga za knjižnim blagom. Poslednja od tih radionica bila je radionica za odrasle, nazvali smo je „Teatar u biblioteci“. Budući da ne možemo zbog epidemioloških mera ići na putovanja i odlaziti u pozorišta, odlučili smo pozorište dovesti u biblioteku tako da smo onlajn pratili predstavu Kabare Milana Gutovića i na taj način smo se hteli prisetiti jednog od velikana srpskog glumišta i upravo kroz jednu komediju da damo omaž njegovom stvaralaštvu i radu – priča Radmila Latas.