Vek organizovanog lovstva u Gabošu

Svečanom sednicom na prostoru kod lovačkog doma u Gabošu obeleženo je sto godina od osnivanja Lovačkog društva Jelen Gaboš.

Srđan Sekulić 14.09.2021.
Jelen Gaboš

U Gabošu se organizovano lovi od 1921. godine, a nakon Drugog svetskog rata 1946. registrovano je Lovačko društvo Jelen. Po zapisima zna se da je prvi predsednik lovačkog društva u Gabošu bio Luka Turićanin, a sekretar Dušan Bošnjak.

- Lovište nam se prostire na 1500 hektara, a u njemu obitava uglavnom sitna divljač i to fazan i zec, dok od visoke imamo zastupljenu srneću divljač te divlje svinje u prolazu. U ovom momentu imamo 27 članova, nekada pre ovog poslednjeg rata bilo nas je četrdesetak članova. Zadnjih godina priključilo nam se nekoliko mlađih članova tako da ovo društvo ima perspektivu u budućnosti – istakao je predsednik LD Jelen Gaboš Stanislav Kojčinović.

- U novije vreme, unazad tridesetak godina, lovačko društvo upravlja zajedničkim lovištem Miljac. Samo lovište je tipično ravničarsko, a okruženo je rekama Vukom i Vučicom – naglasio je u svom obraćanju lovnik LD Jelen Branko Hadžić.

Lovci aktivni i u streljaštvu

Pored lovne tradicije i dobre organizacije društva, te uzgojem i očuvanjem plemenite divljači, lovci iz Gaboša aktivni su i u lovnom streljaštvu, odnosno u gađanju na glinene golubove. Tako su još 2003. godine formirali streljačku sekciju koja beleži značajne rezultate u ovom sportu. Već 2005. godine bili su treći, da bi 2017. bili najbolјa ekipa na nivou Vukovarsko-sremske županije, a pored toga još tri puta su bili drugi i dva puta treći u konačnom plasmanu.

- Poslednjih godina najmanje jedan, a često i više naših članova kao najbolji po plasmanu učestvuju kao predstavnici Vukovarsko-sremske županije na državnom takmičenju, pa tako i ove godine, upravo u ovo vreme, naša dva člana predstavljaju županiju u Pleternici, a to su Nikola Živković i Miroslav Ilić. Godinu dana po formiranju streljačke sekcije napravili smo i streljanu da bismo s vremenom izgradili i sve ostalo uz streljanu. Tu je i lovački dom, pecara, čardak, uskoro ćemo uraditi i dve senice – naglasio je voditelj streljačke sekcije Lovačkog društva „Jelen“ Gaboš i aktivni lovac Slaviša Petrović.

Na obeležavanje ovog jubileja pozvani su kako aktivni članovi tako i oni koji su nekada bili u ovom društvu u nekim ranijim vremenima. Njima su podeljene zahvalnice dok su oni najaktivniji dobili lovačka odlikovanja. Tako su odlikovanje trećeg reda Hrvatskog lovačkog saveza dobili Jugoslav Bošnjak, Dušan Dobrić, Petar Kovaček, Đorđe Šimić, Dojčin Maslarić, Darko Koprivanac i Drago Skeledžija. Takođe, odlikovanja drugog reda dobili su Đorđe Runjanin, Stevan Kojčinović, Slaviša Petrović i  Stanislav Kojčinović. Ispred Lovačkog društva „Jelen“ Gaboš zahvalnice su dobili stariji članovi i nekadašnji lovci: Nenad Turićanin, Dragolјub Stanisavlјević, Radomir PetkovićDrago Ćirić, Đorđe Petrović, Stevan Šaulić, Srećko Radojčić, Nikola Dobrić, Radenko Ćirić, Petar Nonković, Milenko Maglov i Duško Katić. Iskrene čestittke i podršku u radu ovom lovačkom društvu uputili su zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić, predsednik Županijskog lovačkog saveza VSŽ Blaženko Bajić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.