VSNM opštine Kneževi Vinogradi proslavilo krsnu slavu

Veće srpske nacionalne manjine opštine Kneževi Vinogradi obeležilo praznik Vavedenja Presvete Bogorodice koju ova manjinska samouprava slavi kao svoju krsnu slavu.

Zoran Popović 12.12.2018.
VSNM-Kn.-Vinogradi-slava VSNM opštine Kneževi Vinogradi Heruvim

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine opštine Kneževi Vinogradi povodom krsne slave, Vavedenja Presvete Bogorodice, 8.decembra novoustoličeni vladika Osječko-poljske i baranjske eparhije Heruvim u verskom je obredu osvetio koljivo i prerezao slavski kolač uz prisustvo baranjskog sveštenstva, i najviših predstavnika društvenog, i političkog života Srba u Republici Hrvatskoj, Baranji i lokalne opštinske uprave.

Proslava krsne slave Veća ubraja se među tradicionalna okupljanja srpske zajednice, kako one s područja opštine, tako i one s područja čitave Baranje pa je tako i ove godine u srpskoj pravoslavnoj crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Kneževim Vinogradima bilo svečano i lepo uz poruku da će srpska zajednica i na dalje čuvati svoje dostojanstvo uz ispruženu ruku saradnje prema svima.

O tome govori i podatak da stanovnici pravoslavne veroispovesti u Kneževim Vinogradima već vekovima slave ovaj veliki crkveni praznik koji je poštovan ne samo među pravoslavcima nego i pripadnicima drugih naroda u multietničkim Kneževim Vinogradima, baranjskom mestu koje slovi kao ogledni primer kako treba izgledati suživot i dobri međuljudski odnosi.

Nakon verskog obreda, kako to i dolikuje, okupljenima se kratkim, i prigodnim govorom obratio vladika Heruvim koji je domaćinima čestitao slavu.

-Ljubav je objedinjujuća sila našega naroda i upravo crkva Božija treba biti mesto jedinstva našega naroda, gde se sve te različitosti sjedinjuju u jednu objedinjujuću silu, a to je ljubav i milost Hristova - rekao je vladika Heruvim.

Proslavi krsne slave Vavedenja Presvete Bogorodice prisustvovali su, između ostalih predsednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, državni sekretar Ministarstva zaštite okoline i energetike Mile Horvat i drugi. Tradicionalno nakon verskog obreda druženje je nastavljeno u novoobnovljenom restoranu na bazenima gde je održan kraći kulturni program i osvećena posna večera.