VSNM opštine Kneževi Vinogradi proslavilo krsnu slavu

Veće srpske nacionalne manjine opštine Kneževi Vinogradi obeležilo praznik Vavedenja Presvete Bogorodice koju ova manjinska samouprava slavi kao svoju krsnu slavu.

VSNM-Kn.-Vinogradi-slava VSNM opštine Kneževi Vinogradi Heruvim

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine opštine Kneževi Vinogradi povodom krsne slave, Vavedenja Presvete Bogorodice, 8.decembra novoustoličeni vladika Osječko-poljske i baranjske eparhije Heruvim u verskom je obredu osvetio koljivo i prerezao slavski kolač uz prisustvo baranjskog sveštenstva, i najviših predstavnika društvenog, i političkog života Srba u Republici Hrvatskoj, Baranji i lokalne opštinske uprave.

Proslava krsne slave Veća ubraja se među tradicionalna okupljanja srpske zajednice, kako one s područja opštine, tako i one s područja čitave Baranje pa je tako i ove godine u srpskoj pravoslavnoj crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Kneževim Vinogradima bilo svečano i lepo uz poruku da će srpska zajednica i na dalje čuvati svoje dostojanstvo uz ispruženu ruku saradnje prema svima.

O tome govori i podatak da stanovnici pravoslavne veroispovesti u Kneževim Vinogradima već vekovima slave ovaj veliki crkveni praznik koji je poštovan ne samo među pravoslavcima nego i pripadnicima drugih naroda u multietničkim Kneževim Vinogradima, baranjskom mestu koje slovi kao ogledni primer kako treba izgledati suživot i dobri međuljudski odnosi.

Nakon verskog obreda, kako to i dolikuje, okupljenima se kratkim, i prigodnim govorom obratio vladika Heruvim koji je domaćinima čestitao slavu.

-Ljubav je objedinjujuća sila našega naroda i upravo crkva Božija treba biti mesto jedinstva našega naroda, gde se sve te različitosti sjedinjuju u jednu objedinjujuću silu, a to je ljubav i milost Hristova – rekao je vladika Heruvim.

Proslavi krsne slave Vavedenja Presvete Bogorodice prisustvovali su, između ostalih predsednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, državni sekretar Ministarstva zaštite okoline i energetike Mile Horvat i drugi. Tradicionalno nakon verskog obreda druženje je nastavljeno u novoobnovljenom restoranu na bazenima gde je održan kraći kulturni program i osvećena posna večera.