VSNM Vukovarsko-sremske županije proslavilo svoju krsnu slavu

U Markušici je 26. februara proslavljena slava Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Sveti Simeon Mirotočivi.

Maja Milanović 28.02.2022.
Slava Veća VS županije naslovna

U prostorijama opštine Markušica kulturno umetničkim programom obeležen je Sveti Simeon Mirotočivi, slava Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije. Veće u svome sastavu ima 25 većnika, izabrani su neposredno na izborima i njihov je zadatak da brinu o pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovarsko-sremske županije.

- Uz pomoć Zajedničkog veća opština, Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke smo uspeli sve programe i projekte koje smo predvideli i da realizujemo. S obzirom na broj članova veća, želja nam je da imamo još više projekata, iako nas je situacija sa koronavirusom trenutno ograničila da realizujemo samo ono što nam je u planu i programu. Pokušavamo pomoći stanovništvu naše županije, imamo i zaposlenog sekretara koji je svakodnevno u našim prostorijama i ima obavezu i zadatak da pomaže stanovništvu, našim većima i svim drugim institucijama. Organizatori smo projekata Dečije olimpijade koja je namenjena najmlađoj populaciji, druga manifestacija je Deca pesnici roda svoga, organizujemo posetu, sa finansijskom pomoći drugih institucija sa našega područja, Petrovoj gori, Kordunu i Baniji. Imali smo nedavno i sastanak na temu pisanja projekta Dunav nas spaja i nadamo se da će taj projekat zaživeti – rekao je predsednik VSNM VS županije Svetislav Mikerević.

Kum ovogodišnje slave bila je opština Markušica na čelu sa načelnikom Tihomirom Kolarevićem.

- Čast nam je što nas je županijsko veće odabralo da budemo kumovi i nadamo se da će se naša saradnja nastaviti preko našeg manjinskog veća na nivou opštine. Ovo kumstvo će još više učvrstiti naše odnose i nadamo se još boljoj saradnji u budućnosti – istakao je načelnik opštine Markušica.

Već tradicionalno veće je i ove godine raspisalo konkurs za dodelu povelje i plakete za istaknute članove naše zajednice. Plaketu za društveno politički doprinos Vukovarsko-sremskoj županiji dobio je Vlajko Brkić, dok je povelju za sveukupni profesionalni angažman u oblasti kulture i sporta dobio profesor Slobodan Landup.

- Znači mi priznanje moga naroda da sam nešto u svojoj životnoj karijeri i uradio. Pre svega kroz angažman u sportu i sa mladima, ali i u prosveti u kojoj sam za deset godina uspeo sagraditi i obnoviti 19 škola u selima bivše opštine Vukovar. Kada bih se ponovo rodio ponovo bih bio prosvetni radnik i na taj deo svoje karijere sam najviše ponosan. U prvom sazivu ovoga veća sam bio i njegov član, tako da poznajem dobro rad veća i posebno mi je drago što su prepoznali moj rad i trud – izjavio je Landup.

Prvi put dodeljena i pohvalnica

Slava Veća VS županije pohvalnica

Jelena Begović i Svetislav Mikerević

Pored plakete i povelje, veće je ove godine odlučilo dodeliti i pohvalnicu i novčanu nagradu za angažman u oblasti sporta koja je pripala mladoj karatistkinji Jeleni Begović.

- Ovo za mene predstavlja jako veliki podsticaj i velika mi je čast što sam dobila pohvalnicu, te se nadam se da ću biti još uspešnija i još više medalja osvajati – rekla nam je Jelena.

Pre samog programa posvećeni su slavski kolač i žito u Crkvi Silaska svetog duha u Markušici, a liturgiju su služili sveštenici Dragoslav Šalajić i Nenad Kesonja. Obeležavanju slave su prisustvovale mnoge osobe iz društvenog i političkog života Srba sa istoka Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.