Vukovarčani neguju sećanje na Miloša Vojnovića

Na vukovarskom gradskom groblju danas je održan parastos za prvog predsednika Zajedničkog veća opština Miloša Vojnovića.

Maja Milanović 25.10.2023.
Parastos Miloš Vojnović

Parastosom i polaganjem venaca i ovoga 25. oktobra porodica, prijatelji i poštovaoci lika i dela Miloša Vojnovića okupili su se na vukovarskom gradskom groblju kako bi se prisetili supruga, oca, prvog predsednika Zajedničkog veća opština i tadašnjeg potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke. Parastos je služio protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović, a na Vojnovićevo delo i lik prisutne je podsetio predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

- Pre 26 godina, 23. maja 1997. godine upravo je Miloš Vojnović potpisao sporazum o osnivanju Zajedničkog veća opština. Okupili smo se danas da se u molitvi prisetimo čoveka koji je bio prvi predsednik ZVO-a, čoveka koji je radio, gorio i izgarao za našu zajednicu i zahvaljujući radu i trudu, ne samo njega nego i ostalih ljudi, mi danas imamo ono što imamo. Važno je i da mladi ljudi koji su danas u ZVO-u, kao i oni koji su dugo u toj instituciji, uvek imaju na umu njegovu žrtvu i doprinos. Upravo zato, sa ovoga mesta želimo poslati poruku da je zajedništvo nešto što je za nas izuzetno važno i da svi zajedno treba da nastavimo da gradimo ono što nam je ostavljeno u amanet – istakao je Drakulić.

Takođe, prisutnima se obratio i sin pokojnog Miloša koji je izrazio zahvalnost Vukovarcima koji se i nakon 21 godinu sećaju njegovog oca.

- Velika mi je čast što se i 21 godinu posle smrti moga oca, susrećemo na ovom mestu. Posebno sam ponosan jer to znači da je on ostavio iza sebe nešto što se i danas poštuje. Za nas je to prirodan put i nešto što nam je u srcima, a vama se zahvaljujem što i dan danas gajite tu reč i delo koje je on započeo, a mi svi zajedno nastavljamo – rekao je sin Miloša Vojnovića Nebojša Vojnović.

Vence su položili predstavnici Zajedničkog veća opština Vukovar, predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke, kao i Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca koji nosi Miloševo ime.

Podsetimo, Miloš Vojnović rođen je u Glini 1952. godine, a od 1961. godine živeo je u Vukovaru. Za predsednika Zajedničkog veća opština izabran je 1997. godine i na toj funkciji ostao je do 2001. godine. Preminuo je 25. oktobra 2002. godine nakon hajke koja je na njega podignuta u hrvatskoj javnosti u trenutku kada je hteo da se povuče iz politike i vrati se poslu sudije.