Vukovarska Gimnazija dobila vredno priznanje Čuvar srpstva

U Osnovnoj školi „Bora Radić“ u Bavaništu 26. maja održana je svečana dodela nagrada najuspešnijim učesnicima konkursa „Dani ćirilice 2018“.

Srbi Hr 29.05.2018.

Na ovogodišnjim Danima ćirilice prvu nagradu u kategoriji literarnog rada za srednje škole, osvojio je učenik četvrtog razreda Gimnazije Vukovar Marko Savić pod mentorstvom Ljiljane Bajac Nikolić. Ovom nagradom Gimnazija Vukovar je ujedno dobila i priznanje „Čuvar Srpstva“, kao i druge škole iz rasejanja i dijaspore.

Sa područja Hrvatske učestovale su i osnovne škole „Bobota“, „Negoslavci“, „Trpinja“, „Franjo Tuđman“ iz Belog Manastira i „Nikola Tesla“ iz Mirkovaca, a treću nagradu u kategoriji lutke u narodnoj nošnji osvojio je Stefan Miković, učenik trećeg razreda Osnovne škole „Trpinja“ pod mentrostvom učiteljice Mirele Knežević. Takođe, dodeljene su i pohvale učenici osmog razreda iz Osnovne škole „Bobota“ Mili Kovačević, učenici sedmog razreda Osnovne škole „Negoslavci“ Nikolini Okulić, i učeniku osmog razreda Osnovne škole „Trpinja“ Nikoli Jovanoviću.

Moj junak

I ovi jecaji grobova minulog naroda
koji je slavu u rovu branio
koji je Svetog Savu slavio
odjekuju kamenom, zna ih svaka livada.
Drina se polagano gubi,
dunavsko korito se suši.
Pitaju se kakav je to čovek
koji Srpstvo svesno ruši.
Nema više onih junaka
koji se bore za svoju veru.
Izgubila je smisao borba svaka,
kad se smrt činila tako laka.
Drina se polagano gubi,
dunavsko korito se suši.
Pitaju se kakav je to čovek
koji mesto dušmana otadžbinu ruši.

Marko Savić

Dečji sabor „Dani ćirilice“ pokrenut je davne 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere. Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolji literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji.

Literarna tema ove godine bila je „Moj junak“, a kandidati su mogli da napišu priču ili pesmu o junaštvu, da naprave minijaturu, inicijal, ilustraciju narodne pesme ili priče o junaštvu, kaligrafski prepis teksta o junaštvu ili da izrade lutku u narodnoj nošnji iz bakinog rodnog kraja. Na ovogodišnji konkurs pristigao je 5.261 rad, a žiri na čelu sa predsednikom Vukove zadužbine Miodragom Matickim, dodelio je ukupno sto nagrada u kategoriji učenika razredne nastave, predmetne nastave i srednjih škola.

- Ovoga puta, zbog kvaliteta radova, prvi put su ravnopravno uključene i škole iz rasejanja i zagraničja. Zanimljivo je da se u radovima iz rasejanja Beograd javlja kao grad junak kao i ćirilica koja vekovima opstaje. Plemenito je ovo sabiranje srpskog naroda, svih onih koji dolaze iz škola u kojima se uči srpski jezik. Sad je trenutak kada moramo biti spremni da poslušamo ono što mladi govore – ocenio je predsednik Vukove zadužbine.

Na Konkursu za najbolji literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u program republičkih smotri, do sada je učestvovalo oko 40.000 učenika iz više od 500 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.