Vukovarski vikend ispisan grafitima

Grafiti mržnje proteklog vikenda ispisivani po vukovarskom naselju Olajnica. Počinioce na licu mesta privela policija.

Srđan Sekulić 22.03.2021.
grafiti mržnje Vukovar Grafiti olajnica naslovna

Na nekoliko lokacija u vukovarskom naselju Olajnica tokom proteklog vikenda ispisivani su grafiti mržnje te ustaških i navijačkih simbola i parola. Takođe, u drugom delu grada, na privatnoj imovini, odnosno stambenoj kući i automobilu, ispisani su grafiti „Srbija“ i četiri ocila.

I dok su mediji u Hrvatskoj izveštavali jedino o drugom slučaju, za koji policija još uvek traži nepoznate počinioce, dotle grafite koji su, između ostalog, pozivali na ubistvo Srba nije niko primetio. Međutim, policija je uspela da privede dve maloletne osobe koje su uhvaćene na licu mesta, ali je kasnijim prijavama građana utvrđeno da je takvih grafita na više mesta.

Grafiti olajnica naslovna Grafiti Mržnje u Vukovaru

-19. marta 2021. godine oko 19 sati u ulici Olajnica u Vukovaru policijski službenici su na tom mestu pronašli dve osobe kako lakom u spreju ispisuju grafite, a koje osobe su se potom dale u beg. Dva maloletnika su odmah privedena u policijsku stanicu, a u prisutnosti starateljadvojicu 15-godišnjaka su policijski službenici uhapsili te kriminalistički obradili zbog sumnje da su neprimerenim sadržajima ispisivali grafite po delovima stambene zgrade u Vukovaru, čime je pričinjena materijalna šteta ovom gradu. Nakon provedenog postupka dvojica maloletnika su redovnim putem kazneno prijavljeni nadležnom državnom tužilaštvu. Policija će nadležnim Centrima za socijalnu pomoć dostaviti podatke o nedozvoljenim ponašanjima maloletnika koje smo prijavili za navedeni događaj – navodi se u saopštenju za medije Policijske uprave Vukovarsko-sremske.

O ovom događaju jedino se do sada saopštenjem oglasio vukovarski SDSS na svojoj službenoj fejsbuk stranici.