Za decu i starije ZVO pripremio 6.000 paketa

Povodom Božićnih i Novogodišnjih praznika Zajedničko veće opština Vukovar obezbedilo je pakete za pripadnike srpske zajednice.

Maja Milanović 11.01.2024.
Paketi zvo

Najradosniji hrišćanski praznik Božić i Nova godina vreme su druženja, smeha i znakova pažnje koje poklanjamo drugima. Tako je i Zajedničko veće opština Vukovar obezbedilo sredstva za 4.000 paketića koja će biti podeljena deci širom Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

- Povodom božićnih praznika, od 9. do 11. januara podeljeni su paketići po školama, opštinama i manjinskim većima koja će kasnije to podeliti deci. U Vukovarsko-sremskoj županiji pakete su dobila deca koja se vaspitavaju i obrazuju po modelu A na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a u Osječko-baranjskoj županiji pakete su dobila deca koja se školuju i po modelu C i deca koja idu u vrtiće u pomenutoj županiji, a žive u opštinama gde su pripadnici srpske zajednice. Sredstva za pakete predviđena su u budžetu Zajedničkog veća opština za 2023. godinu i u rebalansu budžeta koji se odnosi delomično i na 2024. godinu – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić koji je ovom prilikom istakao jako dobru saradnju sa svim školama i naglasio kako je i ova akcija odrađena u dogovoru sa direktorima, kao i provođenje različitih zajedničkih projekata i dečijih putovanja i izleta.

- U Vukovarsko-sremskoj županiji paketi su podeljeni deci koja se školuju po modelu A, bez obzira na nacionalnost, tu ima i pripadnika drugih nacionalnosti koji idu na nastavu po pomenutom modelu. Sam način finansiranja i uslovi koje imamo od Ureda za ljudska prava jeste da se svi programi odnose na srpsku nacionalnu manjinu, znači ne možemo da obuhvatimo i ostale, odnosno, često se među ljudima spomene i zašto nismo obuhvatili pripadnike većinskog naroda, međutim što se tiče prihvatljivih troškova kod nas su samo prihvatljivi troškovi oni koji se odnose na programe koji doprinose očuvanju kulture, identiteta, jezika i vere pripadnika srpske nacionalne manjine – dodao je Drakulić.

Paketi zvo tekst

Takođe, Drakulić je rekao kako se nada da će i sledeće godine ZVO biti u mogućnosti da sprovede ovu akciju, jer ove stavke planiraju i u budžetu za 2024. godinu.

Osigurani i paketi za porodice i starije

Povodom Božićnih i Novogodišnjih praznika osigurani su i paketi za starije pripadnike srpske nacionalne manjine koji žive u dve najistočnije županije Republike Hrvatske.

- Radi se o prigodnim paketima povodom naših praznika, Božića i pravoslavne Nove godine, a to su paketi sa prehrambenim proizvodima. Nama je cilj da svim našim građanima pomognemo i obeležimo naše praznike kako bi njihove trpeze bile potpunije. To su paketi socijalnog karaktera prema potrebama na terenu i ono što nam dostave manjinska veća sa kojima sarađujemo i druge institucije, mi jednostavno podelimo te pakete građanima i to je ono što možemo. Za ovu priliku je to 2.000 paketa za područje Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije – zaključio je Drakulić.