Zaslužnima dodeljena priznanja VSNM-a Vukovarsko-sremske županije

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije proslavilo je 26. februara svoju krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog.

Maja Milanović 27.02.2024.
Slava VSNM Vukovarsko-sremske županije

Osvećenjem slavskog kolača i koljiva u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Mohovu i kasnije svečanim programom u Srpskom domu u Vukovaru proslavljena je slava Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Sveti Simeon Mirotočivi.

- Izuzetno mi je drago što se u Crkvi u Mohovu okupio veliki broj meštana, ali i naših većnika, da lomljenjem kolača i posvećenjem koljiva sa nama proslave našu slavu. Takođe, bila je ovo prilika da podelimo i nagrade osobama koje su u proteklo vreme to zaslužile i zadužile nas da im na taj način zahvalimo za nesebičan doprinos našoj zajednici – rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Tako je Veće i ovoga puta, tradicionalno, dodelilo priznanja u vidu pohvalnice, plakete i povelje. Pohvalnicu je dobila studentica Sanja Brocić iz Borova, plaketa je pripala Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta Zagreb, dok je najviše priznanje u vidu povelje Veća dodeljeno direktorki Radio Borova Dragani Bošnjak.

- Jako mi je dragi što sam dobila ovu nagradu, posebno što je ona vezana za krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Poznata su nam zaveštanja Svetog Simeona Mirotočivog, posebno ono zaveštanje o jeziku koje nam govori kuda mi treba da idemo kao zajednica i na koji način da očuvamo ono što treba da očuvamo, a to je sasvim sigurno, na prvom mestu, jezik. To i mi u Radio Borovu radimo sve ove 33 godine, ili bar pokušavamo da radimo. Deo sam tog kolektiva 30 godina i zato ova nagrada nije samo moja, ona je nagrada svih članova kolektiva Radio Borova, pa i Opštine Borovo koja nam pomaže i svih onih koji su kroz 33 godine delovanja i rada Radio Borova, svako u svoje vreme, ugradili neku ciglu u tu našu medijsku kuću i pomogli joj da stoji čvrsto na temeljima i da opstane. Zapravo, opstanak je ključna reč nas Srba u Republici Hrvatskoj. Opstanak u smislu da treba da se držimo zajedno, da se pomažemo, kao što su nekada bile mobe pa danas gradimo našu, a sutra vašu kuću, važno je da zajedno gradimo te kuće. Tim kućama onda niko ništa ne može, pa čak i ako se dogodi neka nevolja, ako smo zajedno imaćemo dovoljno snage da je ponovo sagradimo iz temelja. I ono što je najvažnije, da je zapravo sami ne rušimo – izjavila je sa velikim osećajem zahvalnosti direktorka Radio Borova Dragana Bošnjak.

Slava VSNM Vukovarsko-sremske županije Dragana Bošnjak i Svetislav Mikerević

Dragana Bošnjak i Svetislav Mikerević

Značajnu ulogu u radu ovog županijskog manjinskog veća ima i Zajedničko veće opština Vukovar, tako je upravo kum ovogodišnje slave bio predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

- Velika mi je to čast i zadovoljstvo, verujem da ćemo zajedničkim trudom i radom doprineti još jačem i boljem položaju naše zajednice i jačanju kulturnog, verskog, jezičkog i nacionalnog identiteta Srba na ovom prostoru. Zajedničko veće opština predvidelo je, i za naredni period, značajna sredstva za razvoj i očuvanje kulture, identiteta, jezika i pisma. Nadam se da ćemo nastaviti ovu dobru saradnju koja je do sada postojala, ali i da ćemo je proširiti i pojačati sa novim programima na zadovoljstvo svih pripadnika naše zajednice – istakao je Drakulić.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su članovi Dečijeg hora Sanjalice, pobednici konkursa Deca pesnici roda svoga i tamburaški sastav Dunavske zore koji je starogradskom muzikom uveličao ovu svečanost.