Završena prva faza izgradnje budućeg Srpskog kulturnog centra u Slatini

U dvorištu crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini krajem aprila započela je izgradnja Srpskog kulturnog centra. Radi se o višenamenskom objektu koji će, pored velike i male sale imati i kancelarije Srpske pravoslavne crkve, srpskog manjinskog veća i drugih srpskih institucija, a određen je i prostor za biblioteku. Ideja o izgradnji Srpskog kulturnog […]

Slavko Bubalo 27.10.2019.
Srpski kulturni centar Slatina

U dvorištu crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini krajem aprila započela je izgradnja Srpskog kulturnog centra. Radi se o višenamenskom objektu koji će, pored velike i male sale imati i kancelarije Srpske pravoslavne crkve, srpskog manjinskog veća i drugih srpskih institucija, a određen je i prostor za biblioteku. Ideja o izgradnji Srpskog kulturnog centra u Slatini stara je desetak godina. Sve je pokrenuo Petar Kavgić, jedan od članova Veća srpske nacionalne manjine grada Slatine koji je predložio da Centar bude izgrađen u crkvenom dvorištu. - Pre desetak godina na vlasti su, i u crkvenim i u svetovnim strukturama, bili neki drugi ljudi pa ideja tada nije pala na plodno tlo. Nije se moglo, nije bilo sredstava, ali nije bilo ni volje. Kada je ustoličen vladika slavonski Jovan, koji je crkvu mnogo više otvorio prema narodu i ovu ideju sa oduševljenjem prihvatio, on je velikodušno ustupio prostor za izgradnju SKC-a, jer ovo je crkvena zemlja, crkveno vlasništvo. Sticajem okolnosti u izgradnju se uključilo i Srpsko narodno veće i kroz program kapitalnih investicija dobili smo prvu tranšu u iznosu od 400 hiljada kuna. Tako su i podignuti temelji Centra. Završena je ta prva faza, a od priliva novih sredstava zavisi kojim će se tempom radovi dalje odvijati. Vrednost kompletnog projekta je 4.700.000 kuna i za našu lokalnu zajednicu to je ogroman novac tako da bez pomoći države i institucija taj posao mi sigurno nećemo moći da završimo – kaže zamenik virovitičko-podravskog župana iz redova srpske zajednice Igor Pavković. Srpski kulturni centar Slatina Za preostalo srpsko stanovništvo koje živi u Slatini i okolnim opštinama, koje gravitira prema gradu, izgradnja Srpskog kulturnog centra je od izuzetnog značaja. Značaj je tim veći jer ni sam grad Slatina nema objekat u kom bi se građani mogli okupljati. - Grad nam je do sada uvek izlazio u susret koliko god je mogao, ali u njemu ne postoji sala u kojoj bi se moglo okupiti dvestotinak ljudi. Način korišćenja SKC-a biće uređen, ali ćemo i mi, isto tako kako je nama grad izlazio u susret i pomagao nam, kada centar bude u funkciji gledati da pomognemo gradu – ističe Pavković.

Izgradnjom SKC-a rešiće hronični nedostatak prostora za manjinska udruženja i institucije

U Slatini danas živi oko 1250 Srba što čini oko deset odsto stanovništva i do sada su mogli da se okupljaju samo u zgradi stare škole u kojoj su smeštene i neke od nevladinih organizacija. Zgrada ima nekoliko manjih sala, ali je to trošan objekat koji je i sam od sledeće godine predviđen za rušenje. - Tu se održavaju probe Prosvjete, sastanci, sednice Veća. Grad nam je uvek izlazio u susret i nikada nismo imali problema da taj prostor koristimo. Ranije je na vlasti bio HDZ, a trenutno vlada koalicija SDP-a i nezavisnih lista, ali oko ustupanja tog prostora problema nismo imali ni sa pređašnjom, a ni sa ovom sadašnjom vlasti. I u Hrvatskom domu, gde su smeštene i gradske institucije, jedna kancelarija odvojena je za kancelariju Veća srpske nacionalne manjine, tako da prostor za normalan i nesmetan rad imamo, ali, kao što sam i rekao, većeg prostora u gradu jednostavno nema, a nama je potreban – napominje Pavković. Srpski kulturni centar Slatina Sem manjinskog veća koje deluje već u svom četvrtom sazivu u Slatini postoji Županijska i Gradska organizacija SDSS-a i Pododbor SKD Prosvjete. Naredne godine u planu je i osnivanje Kola srpskih sestara. Značaj izgradnje slatinskog Srpskog kulturnog centra je velik i zbog toga što se on podiže u blizini temelja prve Srpske pravoslavne škole, ujedno i prve škole u Slatini, koja je sa radom počela davne 1805. godine. - Više od dvesto godina Srbi na području grada Slatine imaju organizovano školstvo što danas nažalost nije slučaj, ali radimo i na tome. Slatina je centar svim Srbima kojih na području naše županije ima oko 5.000. Tokom godine na njenom području održava se petnaestak sabora, a Petrovdanski sabor, Svetosavska akademija, proslava Badnjaka i smotra folklora u organizaciji SKD Prosvjeta su samo neke od njih – zaključuje Pavković. Inače, pravoslavna parohijska crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini posvećena je 1747. godine, a 1941. godine, u vreme endehazijske strahovlade i izražene antisrpske histerije, do temelja je srušena. Na tim temeljima 1978. godine sagrađena je nova. *Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.