Zbirka pesama i priča o Lici

Nakon objavljene zbirke pesama pod nazivom Vukovar u srcu Milan Mile Čorak objavio je i knjigu „Lička duša – pesme i priče o Lici“.

Milan Mile Čorak Lička duša pesme i priče o lici

Na ovaj način vukovarski pesnik, rođen u Lici Milan Mile Čorak, kroz poeziju je povezao svoja dva zavičaja, onaj prvi u kojem je rođen i drugi u kojem je odrastao i proveo gotovo ceo svoj život.

– Za ljude iz Like obično se kaže da su tvrdi, ali imaju mekanu dušu i, ma gde da se nalaze, Liku vole iznad svega. Ja sam rođen u Lici, ali u Vukovaru sam proveo životni vek, nisam mnogo odlazio tamo, a taj nedostatak Like u mom životu nadoknadio sam pesmama. Knjiga se sastoji iz nekoliko delova, a prvi deo se odnosi na moj predgovor u kojem sam objasnio zašto knjiga o ovom kraju – istakao je Čorak.

Pesnik je u knjizi objavio osamdesetak pesama od kojih se gotovo pola odnosi na Liku i njene prirodne lepote i ljude koji je krase. Biografski deo knjige odnosi se na stradanje pesnikove porodice, ali i celog tog kraja, sa posebnim osvrtom na devedesete godine prošlog veka.

– Sledeći deo knjige su autobiografske priče, o mom odrastanju među Ličanima, a nakon toga dolazi deo o sudbini Like i Ličana, njihovom stradanju i raseljavanju. Smatrao sam da je to moj dug ovom kraju koji je neviđeno stradao, mojim zemljacima koji su rasuti po celom svetu – naglašava Čorak.

Knjiga je kompilacija priča i pesama i dok u pesmama donosi uglavnom ličke motive u kojima opisuje rodni kraj, sela, običaje, prirodne lepote, u pričama se autor bavi detaljima iz svog života vezanim za uspomene na Liku i ljude koji su sudbinski vezani za ovaj kraj. Na kraju knjige donosi i komentare Ličana na njegovo pisanje u zajedničkom zavičaju, ljudi koji su rasuti po svetu, ali ne zaboravljaju svoje poreklo.

Nakon ove knjige i zbirke pesama o Vukovaru, Čorak priprema i treću svoju knjigu koja će, kako sam kaže, biti posvećena ljubavi, veri i životu.