Značajan svetac za vukovarske Srbe

U Vukovaru proslavljena hramovna slava Prenos moštiju Svetog Oca Nikolaja.

Maja Milanović 22.05.2024.

Na praznik Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja kojeg pravoslavni vernici proslavljaju 22. maja, u Vukovaru je obeležena hramovna slava. Ovom prilikom, takođe su proslavljene krsne slave Gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Vukovar i Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor. Brojni građani su danas uzeli učešće u molitvenom i liturgijskom slavlju, kao i u osvećenju slavskih znamenja i posluženja u porti hrama koje je bilo organizovano za sve prisutne.

-Sveti Otac Nikolaj se molitveno zastupa pred Gospodom za sve nas, zato i jesmo danas ovde da bi ozdravili, da bi Gospod blagoslovio ovaj najlepši dan u prekrasnom Hramu kojeg imate. Uređujte ga, ulepšavajte, slavite Gospoda, jer upravo na Hramu piše da je izgrađen 1737. godine. Nismo od juče ovde, a naši preci su u nama, zato se tako lepo i obnavljamo, molimo se Gospodu i Svetom Nikolaju da nas sačuva, umnoži i da nam bude srećan i blagosloven ovaj veliki dan i praznik – poručio je na kraju liturgije protojerej Dragomir Živanić.

Ovogodišnji kum hramovnoj slavi bila je porodica Drakulić, dok je kumstvo za sledeću godinu preuzela vukovarska porodica Smiljanić.